Příznaky podobné covidu. V Číně se šíří nový virus, nakazily se jím desítky lidí

Sotva utichlo mezinárodní pozdvižení z koronaviru, v Číně hlásí výskyt nového henipaviru. Konkrétně jde o virus Langya, jenž měl na člověka přeskočit údajně z rejska. V nejlidnatější zemi světa se patogenem dosud nakazilo zhruba 35 lidí. Prozatím ale není jisté, jestli bude nákaza přenosná také z člověka na člověka.

Svět se seznamuje s dalším virem. A znovu se naneštěstí objevil v Číně. Na výskyt viru Langya upozornil tchajwanský list Taipei Times. Podle něj se patogen přenáší ze zvířat na člověka, nejsou ale informace o tom, že by se lidé mohli nakazit i mezi sebou. Všech 35 infikovaných se tak zřejmě nakazilo separátně.

K přenosu nemoci došlo v čínských provinciích Šan-tung a Che-nan. Dobrou zprávou je, že nikdo z nakažených doposud nezemřel. Nemoc z viru Langya podle prozatímního pozorování doprovází méně závažné příznaky.

Podobné příznaky jako covid

Mezi projevy nemoci patří horečka, únava, kašel, ztráta chuti k jídlu, bolest svalů, nevolnost, bolest hlavy a zvracení. Někteří nemocní se potýkali také se sníženým počtem bílých krvinek, ovlivněná byla i jejich funkce jater a ledvin. Naopak žádné vedlejší účinky nepociťovalo ze všech infikovaných devět lidí.

Testování v Číně rovněž ukázalo, že virus přenášejí například některé kozy a psi. Zdaleka nejvíce nakažených zvířat ale vědci objevili mezi rejsky. Právě proto se předpokládá, že může být tento savec původcem nemoci.

Proti henipaviru Langya není dostupné očkování. Vědci mají zkušenost ještě s jinými dvěma henipaviry – Hendra a Nipah. Také tyto patogeny se mohou ze zvířat šířit na lidi. V případě Hendry sice vakcína existuje, ale pouze pro koně.

Tagy: