V dubnu nás čekají nadprůměrné teploty, předpovídají experti. Jaká maxima očekávají?

Ilustrační foto

Počasí (2.4.2024 6:45)

Duben bude zvláště v nejbližších třech týdnech teplotně nadprůměrný, uvedli v dlouhodobé předpovědi odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Mírné ochlazení přijde až na konci měsíce. Tento týden se výrazně oteplí v pátek, opravdu horko by mělo být v neděli.

Teplotně nadprůměrný byl podle hodnocení ČHMÚ už březen. Toto počasí „bude pokračovat i v nejbližších třech týdnech. Přechodně, zejména kolem 7. dubna, mohou být teploty vzduchu i extrémně nadprůměrné. Naopak krátkodobě lze očekávat poklesy teplot do průměrných hodnot,“ uvedli experti v dlouhodobější předpovědi. Teplotně průměrný by měl být až poslední dubnový týden od 22. do 28. dubna.

K TÉMATU: Hrozivé video lanovky v Itálii: Vichr se sedačkami mával desítky minut, lyžaři bojovali o život

Nejnižší noční teploty by se v dubnu měly pohybovat okolo 6 °C, nejvyšší denní teploty vystoupají k 18 °C. „Srážkově by se příští čtyři týdny předpovědi měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru,“ dodali odborníci v předpovědi.

V úterý meteorologové očekávají převážně velkou oblačnost, místy se vyskytnou i přeháňky. V polohách nad 1 100 m mohou přejít ve smíšené či sněhové. K večeru by srážek i oblačnosti mělo ubývat. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 11 až 15 °C, v horských oblastech okolo 7 °C. Foukat má vítr o rychlosti 5 až 10 m/s, který může v nárazech dosáhnout až 15 m/s.

Skoro jasná až polojasná obloha se objeví v noci z úterý na středu. Na horách v polohách nad 1 100 m mohou místy přijít smíšené či sněhové přeháňky. Nejnižší teploty se budou pohybovat v rozmezí 8 až 4 °C.

Během středy bude zpočátku polojasno až oblačno. Ojediněle nastanou přeháňky, a to zvláště na severu, přičemž v horských oblastech mohou přejít i ve smíšené či sněhové. Od západu však během dne přibyde oblačnosti, v odpoledních a večerních hodinách se místy objeví slabý déšť či přeháňky. Rtuť teploměrů se bude pohybovat mezi 12 až 16 stupni Celsia.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ve čtvrtek meteorologové očekávají oblačno až zataženo, místy se vyskytnou přeháňky. Během dne budou teploty oscilovat mezi 13 až 17 stupni Celsia, na jihovýchodě vystoupají i k 19 stupňům Celsia. Povane mírný jihozápadní až západní vítr rychlostí 2 až 6 m/s, který k večeru zeslábne.

V pátek bude podle předpovědi oblačno až zataženo, postupně se mraky protrhají. Ojediněle se zpočátku dne vyskytne slabý déšť, a to zejména na severu našeho území. Teploty se mají pohybovat okolo 18 až 22 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tři lidé zemřeli pod lavinou u střediska Zermatt. Valící se masu sněhu zachycuje video

Tagy: