V Hořovicích má vzniknout nová pandemická nemocnice. Pojme až 500 pacientů

Nemocnice v Hořovicích na Berounsku se bude moci v případě potřeby proměnit v takzvanou pandemickou nemocnici. Nové zdravotnické zařízení by v nejhorší fázi epidemie mělo být schopné nabídnout až 500 lůžek pro pacienty s infekčním onemocněním, řekl v pondělí novinářům majitel nemocnice Sotirios Zavalianis. Projekt pandemické nemocnice kvituje i premiér Andrej Babiš (ANO). Řekl to na pondělním brífinku po návštěvě hořovické nemocnice.

Nápad vznikl zejména kvůli vyčerpaným lůžkovým kapacitám v českých nemocnicích. „Pan majitel přišel s konceptem rozšíření nemocnice, aby se nerozšiřovala jen ve své kapacitě, ale do budoucna splnila další možnou funkci,“ uvedl na brífinku ředitel nemocnice Michal Průša.

Problémy podle něj v době pandemie dělalo nemocnici především oddělování a třídění pacientů nově příchozích od infekčních. S tím by měla pomoci právě pandemická nemocnice.

Vedle hořovické nemocnice má stát další pavilon, a vzniknout by tak měla dvě zařízení, kde v jednom budou lékaři přijímat a ošetřovat nové pacienty, ve druhém se mají starat o infikované. Počet lůžek se bude odvíjet od epidemické situace a počtu nakažených. Od určité fáze epidemie bude mít nemocnice 270 lůžek pro infekční pacienty a v druhé části zařízení bude ještě zvládat běžnou péči.

V nejhorší fázi epidemie je plánována kapacita 500 infekčních lůžek, ale bude zároveň potřeba spolupráce s ostatními nemocnicemi v regionu, které se postarají o běžné pacienty. Hořovické zařízení by naopak převzalo ty infekční.

Za současné situace by tak podle náměstka pro léčebnou péči Marka Janky ze Zavalianisovy skupiny AKESO Holding byla nemocnice například schopná pojmout naprostou většinu covidových pacientů ze středočeských nemocnic, podmínkou by však byla personální spolupráce s těmito zařízeními, zopakoval. „Ta jednání nyní vedeme,“ uvedl Janka.

Projekt kvituje premiér Babiš. Majitele hořovické nemocnice Sotiriose Zavalianise vnímá jako schopného podnikatele. „To, co dělá pan podnikatel, je skvělé. V tomhle směru by ho měl napodobit i stát,“ mínil premiér. Stavba dalších podobných zařízení ale zatím podle Babiše v plánu není. „Stát není firma. Problém je, že to, co pan podnikatel postaví za rok, stát postaví za šest sedm let,“ dodal Babiš.

Stav hromadného postižení v nemocnici pokračuje

Vzhledem ke zhoršující se aktuální situaci vyhlásilo vedení Nemocnice Hořovice 15. března stav hromadného postižení osob. „Situace v lůžkových zařízeních Středočeského kraje se zhoršuje a i v našich nemocnicích roste hlavně počet pacientů s těžším průběhem COVID-19,“ uvedl tehdy k situaci Průša.

„Ocitli jsme se za kulminací stavu, což usuzujeme zejména z počtu nově přijímaných pacientů na lůžková oddělení. Zprávou, která nás nejvíce trápí, je to, že neklesá počet případů s těžkým postižením COVID-19 a v současné době jsme na plné kapacitě našeho resuscitačního oddělení. Z tohoto důvodu jsme vybudovali další lůžka, kam můžeme uložit další pacienty, kteří budou potřebovat ventilační podporu,“ dodal ředitel nemocnice.

Projekt za téměř 2,9 miliardy korun

Pandemická nemocnice by podle majitele Zavalianise měla začít vznikat do dvou měsíců. Kompletně postavené a funkční by potom mělo zařízení být do tří let. Podle Janky se původně počítalo s investicí 2,5 miliardy korun.

Loni však byla v souvislosti s COVID-19 částka navýšena o dalších 350 milionů korun na pandemickou část. Je totiž nutné pořídit speciální výtahy či vzduchotechniku oddělující infekční část od ostatních provozů. Zároveň se počítá se zapojením potrubní pošty nebo robotů, aby se co nejvíce omezil styk personálu s pacienty.

Zavalianis zdůraznil, že všechny projekty financuje z vlastních zdrojů a bez dotací. Neobejde se ale bez úvěrů. „Momentálně jednáme s Evropskou investiční bankou, že by se podílela na financování tohoto projektu,“ dodal.

Součástí AKESO Holdingu je kromě hořovické nemocnice také Rehabilitační nemocnice Beroun a radiologické a onkologické centrum Multiscan Pardubice. Holding hořovickou nemocnici od privatizace v roce 2007 postupně rekonstruuje a modernizuje. Pro některá oddělení postavil nové budovy, jiná oddělení rozšířil. V areálu vznikly například i byty pro zaměstnance nebo školka.

Zavalianis je stoprocentním vlastníkem holdingu, narodil se v Řecku a do tehdejšího Československa přijel studovat v roce 1984. V minulosti získal titul podnikatele roku ve středních Čechách.

Tagy: