V Kolíně nad Rýnem bude znít svolávání muslimů k modlitbě. Část místních se bouří

Muslimové neví, jak budou slavit Ramadán. (Profimedia.cz)

Německo svolává k modlitbám

Hlasité svolávání věřících. V německém Kolíně nad Rýnem bude pravidelně znít hlas muezzinů. Tamní radnice na znamení úcty a respektu k muslimským spoluobčanům svolila, aby je do mešity svolávali k hromadné modlitbě tak, jak je tomu v islámských zemích zvykem. Zatím se budou muezzinské zpěvy linout městem jednou týdně, a to před páteční polední modlitbou. Zatímco kolínská starostka je svým nápadem nadšená, mnohým obyvatelům se to nelíbí.

Volání uslyší každý pátek kolem poledne obyvatelé Kolína nad Rýnem. Muezzinův hlas se tu stane součástí běžného života stejně jako zvonění kostelních zvonů. Ostatně k tomu ho přirovnala kolínská primátorka, která tento nápad prosadila. „Je to moc dobrá zpráva pro zdejší muslimy. Radujeme se, protože se tady konečně můžeme cítit jako v naší vlastní zemi,“ řekl kolínský muezzin Tahir Ahmad.

„Pro mě je důležité, abychom tady v Kolíně tu rozmanitost žili, ne jen o ní mluvili nebo zpívali. No a k tomu patří i přijetí odlišných náboženství,“ vysvětlila starostka Kolína nad Rýnem Henriette Rekerová.

Rozporuplné názory

Sami obyvatelé se v názorech na novinku neshodnou. „Jestli to budu muset poslouchat každý pátek celých pět minut, tak za mě tedy ne,“ sdělila jedna z místních. „Super. Dokazuje to, jak je Německo multikulturní,“ dodal další.

Jiní pak poukazují na to, že podobná tolerance rozhodně není oboustranná. „Jestliže muezzin bude v Kolíně svolávat věřící k modlitbě, ztratí naše země část své identity. Každý, kdo to zaměňuje s náboženskou tolerancí, by se měl podívat na to, ve které islámské zemi zvoní pro křesťany kostelní zvony,“ napsal na Twitter bývalý poslanec FDP Gerhard Papke.

„Spousta vlažnějších muslimů o to volání nějak zvlášť nestojí. Říkají, že dneska jsou hodinky, že toto je vynález z doby, kdy hodinky neexistovaly, a že pokud to někdo tlačí, tak hlavně kvůli symbolické hodnotě, a že nad celým městem zazní aspoň jednou týdně – není boha kromě Alláha a Mohamed je jeho prorok,“ uvedl spisovatel a publicista Marian Kechlibar.

Mešity

Ostatně právě v Kolíně stojí obří mešita, kterou před třemi roky otevíral sám turecký prezident Erdogan a kterou přes islámskou unii de facto řídí a financuje turecká vláda. „Byli několikrát v hledáčku protiteroristické ochrany kvůli tomu, jaké si zvali lidi a jaké tam šířili materiály. A že obsahem toho jejich sdělení nebude zrovna tolerance,“ prozradil Kechlibar.

V Kolíně žije okolo 120 tisíc muslimů, kterým tu slouží celkem 35 mešit. Nového práva na hlasité svolávání věřících chtějí využít všechny.

Tagy: