Vědci poprvé zachytili záhadné záblesky uvnitř naší galaxie. Jsou nepředstavitelně silné

V naší galaxii byly objeveny záhadné a intenzivní výbuchy rádiové energie. Rychlé rádiové záblesky (FRB) trvají jen zlomek sekundy, ale mohou být stomilionkrát silnější než Slunce. Přes jejich intenzitu zůstává původ FRB do značné míry záhadou. Zprávu zveřejnil server Independent.

Astronomové mohli vůbec poprvé pozorovat rychlý rádiový záblesk v naší Mléčné dráze. Kromě toho, že se jednalo o nejbližší FRB, který kdy byl zaznamenán, pomohl konečně vyřešit záhadu, odkud záblesky pochází. Vědci měli potíže s vystopováním původu u takových výbuchů, jelikož jsou krátké, nepředvídatelné a vznikají daleko. Je jasné, že jejich zdroj se nachází v nejextrémnějších podmínkách ve vesmíru.

Podle vědců, kteří nové FBR objevili, se zdá, že výbuchy rádiové energie pocházejí z magnetaru, hvězdy s velmi silným magnetickým polem. Potvrdili, že pokud bychom sledovali naši galaxii zvenčí, výbuch bude vypadat jako u ostatních, vzdálenějších FRB. „Je záhadou, co produkuje tyto velké výbuchy energie, které jsme dosud viděli přicházet z velmi vzdáleného vesmíru,“ řekl Kiyoshi Masui, odborný asistent fyziky na MIT, který vedl výzkumný tým. „Je to poprvé, co se nám podařilo spojit jeden z těchto cizích, rychlých rádiových záblesků s jediným astrofyzikálním objektem,“ dodal.

Detekce začala 27. dubna, kdy vědci využívající dva vesmírné dalekohledy zachytili několik rentgenových a gama paprsků vycházejících z magnetaru na druhém konci naší galaxie. Následujícího dne vědci pozorovali tuto část oblohy pomocí dvou severoamerických dalekohledů a zachytili výbuch, který se stal známý jako FRB 200428.

Kromě toho, že je FBR první v Mléčné dráze a spojen s magnetarem, stal se také prvním, co vysílá kromě rádiových vln i další záření.

Data z dalekohledů z celého světa

Výzkum je popsán ve třech článcích publikovaných v časopise Nature Today. Spoléhal na data získaná z dalekohledů z celého světa, přičemž mezinárodní tým vědců využíval pozorování získaná ze zařízení v Kanadě, USA a Číně.

FRB byly poprvé objeveny v roce 2007 a okamžitě vyvolaly spekulace o tom, co by mohlo způsobit tak intenzivní výbuchy energie. Nejpravděpodobnějšími zdroji se ukázaly být magnetary, zejména kvůli teoretickým pracím. Ty naznačují, že jejich magnetická pole mohou fungovat jako motory a pohánět silné výbuchy.

Aby to astronomové vyzkoušeli, pokusili se umístit zdroj výbuchů do co nejmenších částí oblohy. Teoreticky by jim to mělo umožnit přidružit je ke známým objektům ve vesmíru a hledat spojení mezi výbuchy rádiové energie a jinými astronomickými jevy.

Nová studie je první, která tuto práci provedla a poskytla důkazy spojující FRB s magnetary. Přinejmenším by to mohla být cenná stopa k původu alespoň některých z těchto FRB. „Vypočítali jsme, že tak intenzivní záblesk pocházející z jiné galaxie by byl nerozeznatelný od některých rychlých rádiových záblesků, takže to opravdu dává váhu teorii, že magnetary by mohly být za alespoň některými FRB,“ uvedla Pragya Chawlowá, autorka studie, působící na katedře fyziky v McGill.

Mnoho otazníků

Nové poznatky nemusí vysvětlovat všechny známé FRB: „Kvůli velkým rozdílům v energetice a aktivitě mezi nejjasnějšími a nejaktivnějšími zdroji FRB. Vzhledem k tomu, co je pozorováno u magnetarů, jsou k vysvětlení všech FRB nejspíš zapotřebí mladší, energičtější a aktivnější magnetary k pozorování,“ řekl Paul Scholz z Dunlapova institutu astronomie a astrofyziky na Torontské univerzitě.

I kdyby se podařilo dokázat, že rychlé rádiové záblesky pochází z magnetaru, stále zůstává mnoho otazníků. Astronomové budou muset hledat mechanismus, který umožňuje magnetaru napájet FRB, aby například pochopili, jak by mohl současně vysílat tak jasné, neobvyklé záblesky energie a rentgenové záření.

Tagy:
vesmír galaxie Mléčná dráha energie objev výbuch Slunce Rychlé rádiové záblesky USA Čína magnetar Massachusettský technologický institut Galaxie Mléčná dráha University of Toronto