Strhující záběry. Sonda NASA se po dvou letech úspěšně dotkla povrchu asteroidu

Sonda OSIRIS-REx.

NASA zveřejnila záběry z odběru vzorků na asteroidu (Zdroj: NASA)

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku se může chlubit mimořádným úspěchem. Jeho vědci a inženýři dokázali navést robotickou paži TAGSAM sondy OSIRIS-REx, aby se jemně dotkla povrchu planetky Bennu a nashromáždila vzorek hornin a prachu. Zda se odběr zdařil, vědci nyní analyzují.

Rameno se povrchu planetky dotýkalo pouhých asi šest vteřin, poté se sonda vrátila zpět na oběžnou dráhu. NASA z akce zveřejnila krátkou videosekvenci z 82 snímků, kterou zachytila speciální kamera Scam Cam, upevněná na sondě. Ze záznamu je patrné, jak se rameno přibližuje k povrchu Bennu, krátce dosedne a do kráteru Nightingale vstřikuje stlačený dusík. Ten zvířil materiál, z nějž sonda část odebrala – a poté se vzdálila zpět na orbit.

Odběr proběhl na severní polokouli půlkilometrového asteroidu Bennu. Vybraná skalní oblast má pouze 16 metrů a sonda přistála jen metr od předem vybraného místa. Bennu od Země leží neuvěřitelných 320 milionů kilometrů daleko a OSIRIS-REx k němu mířil od roku 2018. Se vzorky bude zpět na Zemi až v roce 2023, NASA návrat naplánovala na 24. září.

Ukázky horniny se následně budou zkoumat, podle vědců mohou obsahovat i určité poznatky o životě na Zemi. Bennu je 4,5 miliardy let starý asteroid pokrytý kamennými úlomky, který je pro nás potenciálně nebezpečný.

Mise proběhla podle plánu, kdyby však odběr nebyl úspěšný, NASA disponuje zdroji na další dva pokusy. Zdařilost odběru se nyní prověřuje, úřad pro letectví a kosmonautiku potřebuje alespoň 60 gramů povrchového materiálu.

Na cestu se průzkumník OSIRIS-REx vydal 8. září 2016, kdy ho do kosmu vynesla raketa Atlas 5. K planetce Bennu doletěl 4. prosince 2018, už v témže měsíci sonda takzvaným spektrometrovým měřením odhalila stopy vody, které mohly patřit mateřskému tělesu, jehož rozpadem planetka vznikla.

Tagy: