Pozor na neplatné stokoruny, v oběhu jsou jich miliony. Jak je bezpečně rozpoznat?

Rozdíl mezi platnou a neplatnou bankovkou je zejména v kovovém proužku. Nahoře je platná bankovka.

Neplatné bankovky

Snahou neustále zvyšovat ochranu bankovek proti padělání je Česká národní banka čas od času obměňuje. Přestaly například platit stokoruny z let 1995 až 1999, kterých je v oběhu stále ještě přes 43 milionů kusů. Na jejich výměnu máte stále ještě čas.

Stokorunu starého typu lidé od novější varianty poznají i pouhým okem, stačí se zaměřit na lesklý proužek. „Je výrazně užší a nemění se s naklopením jeho barevnost oproti novým vzorům,“ řekl ředitel odboru peněžního oběhu a ochrany platidel České národní banky Jan Mayer.

ČTĚTE TAKÉ: Propadli gamblerství a přišli o všechny peníze. Z dluhů si pomáhali tiskem bankovek

Skončila platnost také bankovek v hodnotách 200, 500, 1000 a 2000 korun, které mají užší stříbřitý proužek. Stále je ale ještě možné starší bankovky udat. Jejich výměna je možná hned několika způsoby.

„Bankovky starších vzorů je možné vyměnit na všech pobočkách komerčních bank do poloviny roku 2024 a od poloviny roku 2024 je možné je vyměnit na všech pobočkách České národní banky,“ uvedl Mayer.

Dalším ze způsobů, jak se starší stokoruny zbavit, je vložit ji do bankomatu, který kromě výběrů umožňuje i vklady. „Bude záležet na nastavení jednotlivých bank, každopádně bankomaty nebudou moci pustit bankovky staršího vzoru do oběhu,“ dodal ředitel odboru centrální banky.

Další možností, jak se zbavit neplatné stokoruny, je rozměnit ji v měničce mincí. Ty se nachází třeba v automyčkách. Stokorun staršího typu je v oběhu stále ještě kolem 43 milionů kusů.

Tagy: