Záběry drtivého úderu raketometu HIMARS. Ukrajinci rozmetali ruské vojenské vozidlo

Dělostřelecký raketový systém HIMARS

Ukrajinci udeřili pomocí raketometu HIMARS

Ukrajinci znovu využili obávaný salvový raketomet HIMARS pro likvidaci ruských nepřátel v Doněcké oblasti. Tentokrát se jim povedlo zdemolovat vojenské vozidlo R-149. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je však v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Operátoři 3. pluku sil speciálních operací zaměřili palbu HIMARS na ruské velitelské a štábní vozidlo R-149 v Doněcké oblasti,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proč Ukrajinci nedobyli Krym? Přepočítali jsme se, na vině je i Západ, říká Zelenského muž

Na záběrech je vidět ukrajinský dělostřelecký úder na zmíněné vozidlo okupantů. Po přímém zásahu následovala mohutná exploze.

Spojené státy dodaly první kusy HIMARS na Ukrajinu začátkem loňského léta. Právě tyto moderní salvové raketomety a další podobné zbraňové systémy ze Západu poskytují Ukrajině nad Ruskem dělostřeleckou převahu, co se týče dosahu a síly.

Pokud jde o množství dělostřeleckých kusů či nábojů, má výrazně navrch stále Rusko, což v letním rozhovoru pro CNN Prima NEWS potvrdil i velitel ukrajinského dělostřelectva a raketových vojsk Serhij Baranov.

„Dělostřelectvo je bohem bitevního pole. Nepřítel má pořád více dělostřeleckých systémů. Naši partneři nám ale pomohli. Západem dodané zbraně jsou přesnější a účinnější. Můžeme tak spotřebovat méně munice než dřív. Dělostřeleckých nábojů však není nikdy dost. Musíme je využívat co nejlépe,“ zmínil ukrajinský plukovník, který absolvoval výcvik i v České republice.

Tagy:
válka Ukrajina raketomet Rusko Donbas těžká technika dělostřelectvo Doněcká oblast salvový raketomet HIMARS Serhij Baranov