V Rakousku a Německu se protestovalo proti krajní pravici. Do ulic vyšly desítky tisíc lidí

V Německu a Rakousku vyšly v neděli do ulic proti krajní pravici desítky tisíc lidí. Podle organizátorů se 50 tisíc lidí sešlo v Hamburku a dalších 20 tisíc v Drážďanech. Podstatně menší demonstrace se konaly ve Vídni, Salcburku či Linci, píší agentury DPA a APA. Protesty jsou namířeny proti nacionalistickým organizacím i proti stranám odmítajícím migraci, což je Alternativa pro Německo (AfD) a Svobodní v Rakousku (FPÖ).

„Nechceme nacisty ani AfD,“ zpívala v Hamburku kapela Deichkind, která se postarala o hudební kulisu tamního shromáždění. Na demonstraci aliance My jsme ohnivzdorná zeď přišlo v Drážďanech podle organizátorů na 20 tisíc lidí. Proti krajní pravici se v neděli protestovalo i na dalších místech v Sasku, například v Cvikově, Zhořelci či Budyšíně.

ČTĚTE TAKÉ: Indie čelí vzpouře farmářů. Pochod na metropoli stopla policie slzným plynem a vodními děly

Ve Stuttgartu podle policie přišlo na demonstraci proti pravicovému extremismu až na 9000 lidí. Na dalších shromážděních v Německu lidé vyzývali k zachování rozmanitosti. V Rostocku si připomněli jednu z obětí skupiny Národněsocialistické podzemí (NSU), která v letech 2000 až 2007 zavraždila devět mužů tureckého a řeckého původu a jednu německou policistku.

Na 30 demonstrací pod heslem „Chraňte demokracii“ svolalo v Rakousku hnutí Fridays for Future, které se původně zabývalo jen ekologií. I v této zemi byly protesty namířené proti krajní pravici. Mluvčí organizátorů Laila Kriechbaumová ve Vídni, kde přišlo před parlament na 800 lidí, vyzvala rakouské strany, aby nespolupracovaly se Svobodnými (FPÖ) pod vedením jejich současného předsedy Herberta Kickla. Rakousko letos čekají parlamentní volby a průzkumy ukazují, že FPÖ má šanci je vyhrát. Na 5000 lidí vyšlo do ulic v Linci a dalších 1000 v Salcburku, uvedli organizátoři.

Podnětem k demonstracím, které začaly v lednu, byly informace, které přinesli investigativní novináři společnosti Correctiv o schůzce pravicových extremistů. Konala se loni v listopadu v Postupimi a zúčastnili se jí i někteří politici protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) nebo jednotlivci z řad Křesťanskodemokratické unie (CDU), největší opoziční strany v Německu.

Rakouský krajně pravicový aktivista Martin Sellner agentuře DPA potvrdil, že se tam mluvilo o takzvané remigraci, což je termín, který přívrženci krajní pravice používají pro snahy o to, aby lidé s přistěhovaleckými kořeny opustili Německo, a to i donucením.

PODÍVEJTE SE: Proruské živly, nebo jen rozzlobení zemědělci? O protestu se hádali politici i komentátoři

Tagy: