Nacher: V roce 1968 nás obsazovali i Ukrajinci. Zdechovský ho přirovnal k neofašistům

Patrik Nacher v Partii

Poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher pobouřil část veřejnosti připomenutím, že nás v roce 1968 neobsazovali pouze Rusové, ale také třeba Ukrajinci, Poláci či Maďaři. Podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského se jedná o snahu přepsat dějiny a Nacher se svým výrokem připojuje do společnosti komunistů či prokremelských kolaborantů. Publicistka se obává, že se bude jednou podobně relativizovat i vina Kremlu na současném konfliktu na Ukrajině.

Kandidátovi na pražského primátora se totiž nelíbilo, jak během vzpomínek na okupaci roku 1968 přirovnávali lidé situaci k únorové ruské invazi na Ukrajinu.

„V 1968 tu byla vojska Varšavské smlouvy, ne jen Rusové, ale třeba i Ukrajinci, když už jsme u toho. Tohle upravování minulosti je šílené. Ještě chybí, že nás v 1945 osvobodili jen Ukrajinci,“ napsal Nacher na Twitteru v reakci na Tomáše Zdechovského. Europoslanec KDU-ČSL sdílel v neděli jako řada jeho kolegů komentáře k 21. 8. 1968.

Nacherovu poznámku si ale Zdechovský nenechal líbit. Uvedl výčet těch, kteří podle něj ruskou roli na invazi 1968 znevažují. „Kdo tvrdí, že za invazí do Československa v roce 1968 stojí Ukrajinci: Patrik Nacher a někteří členové ANO2011, komunisti, SPD, Trikolora, neofašisté a prokremelští kolaboranti. Rusko je agresor! Dějiny nezměníte,“ napsal.

Za tuto reakci však žádal Nacher od Zdechovského omluvu. „Proč lžeš, ukaž mi, kde píšu, že za invazí 1968 stojí Ukrajinci, nebo se mi omluv? V reakci na tvoji zkratku jsem napsal, že součástí armády Varšavské smlouvy byli i Ukrajinci, což je pravda, ale absolutně to neodpovídá tomu, co jsi právě napsal,“ napsal v odpovědi na Twitteru.

Na diskusi reagoval také například bývalý komunistický poslanec Jiří Dolejš. „Pokud někdo tvrdí, že rok 1968 bylo dílo Ukrajiny, tak je zmatenec. KSČM jako celek odsoudila invazi, a to jako projev hegemonie antireformního Kremlu, mráz nepřicházel z Kyjeva. To je proste hovadina,“ nešetřil Nachera na Twitteru komunista. Nacher však nenapsal, že invaze byla „dílem Ukrajiny“, ale že součástí vojsk byli i Ukrajinci – stejně jako další národy zemí Varšavské smlouvy.

Vyjádřil se také pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který byl rovněž Nacherem kritizován, že naopak zveličoval roli Ukrajinců při osvobozování Prahy v roce 1945. „Invaze vojsk do Československa vzešla z vůle Kremlu. Země sovětského bloku si nemohly vybírat. Invaze na Ukrajinu je také z vůle Kremlu a vy Putinovi děláte v dnešní pamětní den užitečnou službu. Bohužel,“ napsal.

Kdo útočí na Ukrajinu

Celou debatu politiků okomentovala také publicistka Lucie Sulovská, která se obává, že podobným způsobem bude možné v budoucnu relativizovat také agresi Kremlu na Ukrajině. „Už to za pár let vidím. Nejednalo se o žádnou ruskou invazi na Ukrajinu. Sergej Lavrov byl Armén jménem Kalantaryan, takže se jednalo o arménskou invazi na Ukrajinu. Sice se považuje výhradně za Rusa, byl vychován ruskou babičkou a dědečkem z matčiny strany a svého otce nenáviděl, protože ho (stejně jako matka) opustil, ale to je jedno,“ napsala na Facebooku.

Podobným způsobem pokračovala také u ostatních představitelů ruské vlády. „Sergej Šojgu je Tuvan a šéfuje armádě, takže se jednalo o mongolský vpád na Ukrajinu. On sám je sice zcela oddaný myšlence ruského imperialismu a časy carské rozpínavosti označuje za velké okamžiky Ruska (bolševické Rusko naopak rád nemá), ale to je jedno, kolik Rusů se asi jmenuje Kužuget? A staví Buddhy, bydlí v pagodě a na zahradě má jurtu, copak by něco takového dělal normální etnický Rus?“ ptala se Sulovská s nadsázkou.

„V neposlední řadě se podívejte na tu armádu. Je to samý Burjat a Dagestánec. Dokonce muslimský Dagestánec šéfuje uskupení Východ, asi vojensky nejdůležitějšímu. Takže je to burjatsko-dagestánská invaze na Ukrajinu. Je strašné, jak jsou Rusové v Rusku neustále šikanováni menšinami, které je ženou do imperiálních válek za jakousi arménsko-tuvansko-ukrajinsko-gruzínsko-burjatsko-dagestánskou myšlenku! Hanba jim,“ dodala.

Tagy: