V Rusku se brzy začne zavírat jako za Stalina. V bezpečí není nikdo, bojí se tamní boháči

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruská opozice chce sesadit Putina

Analýza agentury Bloomberg ukazuje, že Rusko se překotně proměňuje ve válečný stát, pro který se konflikt na Ukrajině stává naprostou prioritou. V zemi údajně sílí hlasy po návratu k praktikám z dob sovětského diktátora Josifa Vissarionoviče Stalina. Z toho mají strach především ruské elity.

Měla to být hladká třídenní operace, kterou ruští občané ani nepocítí. Jenže z plánované krátké invaze na Ukrajinu se pro Rusy vyklubala zatím devítiměsíční válka, která čím dál více ovlivňuje každého člověka v největší zemi světa. Největším strašákem byla dosud mobilizace, před kterou není v Rusku nikdo v bezpečí.

Agentura Bloomberg nyní přišla s analýzou, z níž vyplývá, že mnohem nebezpečnější je změna myšlení, kterou si procházejí určité vrstvy ruské společnosti. V řadách zástupců kremelské administrativy i mezi některými oligarchy totiž údajně sílí hlasy volající po návratu ke stalinistickým praktikám, totální válce i zavírání nepohodlných odpůrců.

Černý kůň Prigožin

Jednou z nejvlivnějších osob, která se hlásí k návratu ke Stalinovi, má být ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, který je známý především tím, že řídí obávanou paramilitantní Vagnerovu skupinu. Tato žoldácká formace působí ve válce na Ukrajině a vykonává operace nejrůznějšího typu. Vagnerovci mají mimo jiné zčásti dohlížet také na mobilizaci v Rusku.

Bloomberg uvedl, že Prigožina a jemu podobných se děsí mnozí ruští boháči, kteří se doposud snažili fungovat mimo dosah Kremlu. Jenže to už nebude tak snadné. Prigožin sám volá po „naléhavých stalinistických represích“, jež by mířily na magnáty, kteří dostatečně nepodporují současné válečné snahy Ruska.

Část kremelské administrativy pak začíná pro konflikt na Ukrajině používat termín „válka lidu“, který využíval v minulosti právě Stalin. Slovo „válka“ tak zřejmě přestává být v Rusku tabu, Moskva se naopak snaží, aby ji občané vzali za svou.

Diktatura bez převratu

„Jeden vysoký zástupce úřadů přirovnal současné klima v Rusku k vojenské diktatuře, které přitom ale nepředcházela žádná vojenská vzpoura. Dominantí emocí je strach,“ uvedl Bloomberg s tím, že Vladimir Putin takovému přerodu tiše přihlíží. Zřejmě je s ním spokojen, určití lidé v jeho okolí ho přitom mohou svým válečným entusiasmem přerůst.

Agentura Bloomberg upozornila, že se objevují náznaky, že ani ruské elity nejsou před proválečnými úřady v bezpečí. Kremelští zástupci měli sami sebe navzájem zpovídat z toho, zda jsou jejich rodinní příslušníci v pořádku. Mnozí z nich často nechtěli přiznat, že své děti poslali do zahraničí, aby je uchránili před mobilizací.

Zasvěcení lidé v Rusku se podle Bloombergu obávají, že vývoj v zemi může brzy skončit masivním zatýkáním anebo dokonce i čistkami.

Tagy: