V tavicích pecích a koksovnách to pořád žije aneb Proč navštívit Ostravu

Areál Dolních Vítkovic

Dolní Vítkovice a Zoo Ostrava

Ostrava urazila velký kus cesty ze své dřívější role železného a uhelného srdce republiky. To ale neznamená, že toto třetí největší město v zemi na svou průmyslovou minulost zapomnělo. Ba naopak –⁠ ve starých areálech plných tavících pecí a koksoven vyrostl nový svět.

Dolní Vítkovice jsou unikátní ukázkou industriální architektury jen deset minut autem z centra Ostravy. Moravské Hradčany, jak se jim podle známek z první republiky s nadsázkou říká, byly kdysi místem, kde se vyráběla především ocel. „Vysoká pec číslo 1 byla opatřená takovou šroubovicovou nástavbou, kde je kavárna, prostor pro soukromé akce. Je to ostravský orientační bod číslo 1,“ říká v Prima Česko Tomáš Šiřina, výkonný ředitel Dolních Vítkovic.

Pro fandy techniky je darem z nebes fakt, že je výroba zachována v celé své úplnosti. „Hlavním naším trumfem je, že tady je celá ta technologická cesta od těžby uhlí přes koksovnu až po vysokou pec, až po další sofistikovanější výrobu. Je tady bývalá elektrárna, gong, … Víceúčelová hala je vlastně bývalý plynojem, takže tady je pěkně vidět, jak ta výroba dřív fungovala,“ pokračuje ve výčtu všech původních technologií i míst Tomáš Šiřina a rovnou dodává, že oblast můžete prozkoumat s průvodcem v rámci komentované prohlídky, která je tak trošku po ostravsku jiná. „Ty průvodce tady dělají lidé, kteří tu opravdu fyzicky před lety pracovali a v jejich podání je ta prohlídka úžasná, skoro jako kdybyste tam s nimi byli.“

Dolní Vítkovice zaujmou i děti

Může to ale zajímat úplně každého, třeba děti? Asi ne. Dolní oblast má ale řešení i pro neposedy, kteří by se při prohlídce s průvodcem mohli ukousat nudou. Zábavu děti předškolního věku i ty starší najdou třeba v sekci Svět techniky, kde si malí zvídavci navíc mohou vše osahat.

Jedním z největších lákadel je Wankelův generátor. To je něco pro malého člověka s čerstvě umytými vlasy! Po dotyku totiž létají. A ve Světě techniky je toho k vidění, ohmatání a vyzkoušení mnohem více. Na své si tu přijdou všichni od dvou let výš. Brada tu pak bude padat především středoškolským učitelům fyziky.

Za návštěvu rozhodně stojí i ostravská zoo

Pokud zájem vašich dětí neúspěšně vyklouzne i z této pasti, je čas nasadit těžký kalibr. Zvířátka! A to v ostravské zoo.

Sloni, zebry a lvi, zkrátka všechno, před čím dětská mysl spolehlivě kapituluje. Ostravská zoo má nadto všechno ale přichystáno i pár lahůdek, jak vysvětluje ředitel zoo Jiří Novák. „Ostravská zoologická zahrada je věhlasná jednak chovem primátů, a v neposlední řadě bych uvedl asi velký počet druhů ohrožených ryb, i na akvaristiku jsme zaměření.“

Primáti jsou v ostravské zoo opravdu všude, kam se podíváte. Nejvzácnější z nich ukrývá pavilon evoluce, který je ze všech zdejších pavilonů ten nejdražší. „Mezi těmi největšími obyvateli a těmi nejzajímavějšími pro většinu návštěvníků jsou šimpanzi, my chováme šimpanze hornoguinejské, což je poddruh velice vzácný a kriticky ohrožený,“ představuje ho blíže Jiří Novák.

Tady si můžete zvířata užít opravdu zblízka. Tedy, samozřejmě bezpečně. Ta neškodná ale můžete opravdu potkat bez jakékoliv zábrany, třeba v pavilonu ověšeném architektonickým vavřínovým věncem, ve voliéře La Pampa. „Působí velmi lehkým dojmem, přestože je obrovská, a je průchozí, procházíte tam vlastně mezi jihoamerickými ptáky,“ říká ředitel Jiří Novák.

Na ostravskou zoo je jeden den bez nadsázky málo, s Dolní oblastí to zaokrouhleně vychází na celovíkendovou návštěvu.

Tagy:
průvodce výroba Ostrava První republika zoologická zahrada Jiří Novák Vítkovice výkonný ředitel Hradčany pavilon pec Zoologická zahrada Ostrava