Za nedostatek léků nemůže Válek, ale lékový ústav, řekl Blahuta. Naznačil i zákulisní vlivy

Zdeněk Blahuta

K VĚCI 11.10.2023

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) za nedostupnost léků nemůže, situaci podcenil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl farmaceut a bývalý šéf SÚKL Zdeněk Blahuta. Ústav podle něj ministerstvu nahlašoval výpadky pozdě.

„Zákon o léčivech dává ministerstvu zdravotnictví povinnost zajistit dostupnost léčiv, to znamená jejich dostatečnou a rovnoměrnou dispozici na trhu. Nicméně úřad se neobejde bez podpůrných činností SÚKL, mimo jiné. Troufám si tvrdit, že část zodpovědnosti, především na přelomu léta a podzimu loňského roku, jde nepochybně za ním,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Blahuta.

ČTĚTE TAKÉ: Některé lékárny stále nemají penicilin. Ministr se neumí postarat o obyvatele, zlobí se lidé

Uvedl, že vyhláška k zákonu o léčivech počítá s tím, že problém s nedostupností musí nejdříve SÚKL nahlásit ministerstvu, které může situaci řešit teprve po tomto kroku: „Domnívám se, že pan ministr byl postaven na podzim loňského roku a v zimě do velice komplikované situace. Náhradní možnosti už se nedaly využít. Myslím, že jakkoliv je ministr zodpovědný, tady byla jeho zodpovědnost nižší.“ Komentovat, zda Válek jinak zvládá svou funkci, odmítl.

Kdyby prý SÚKL výpadky včas nahlásil, mohl se trh se situací vyrovnat formou tzv. generické substituce, tedy možnosti zaměnit lék za jiný shodný, dovozem cizojazyčné šarže nebo dalšími možnostmi, které zmiňuje zákon. „Dělalo to na mě dojem, že SÚKL je pod vlivem některých asociací výrobců léčivých přípravků, a domnívám se, že z toho důvodu byly výpadky léků na přelomu léta a podzimu bagatelizovány,“ naznačil možné zákulisní vlivy.

Parametrem, který měl ukazovat vážnost situace, byla podle Blahuty situace na okolních trzích: „Nemám na mysli pouze Německo nebo Rakousko, všichni si pamatujeme, že pro léky se jezdilo i do Polska nebo na Slovensko. Netvrdím, že tam byly všechny, ale třeba dostupnost sirupu proti horečce a bolesti byla v těchto sousedních zemích o mnoho lepší.“

Farmaceut nesouhlasí se stanoviskem ministerstva zdravotnictví, že velikost trhu nemá vliv na dostupnost léčiv. „Jsem přesvědčen o naprostém opaku. Jsme středně vyvinutá ekonomika, a to s sebou nese, že jestliže jednáte o dalších dodávkách, samozřejmě to může mít vliv,“ dodal.

V pořadu K věci také řekl, zda je podle něj možné vyrábět v blízké době penicilin v Česku. Více můžete sledovat ve videu v úvodu tohoto článku.

Tagy:
podzim léčivo Vlastimil Válek Státní ústav pro kontrolu léčiv Česko Zdeněk Blahuta Ministerstvo zdravotnictví České republiky