Rodina si připlatí 100 tisíc ročně, uvedla Schillerová. Vláda přitvrdí, říká ekonom

Desítky úsporných opatření v konsolidačním balíčku opozice tvrdě kritizuje, místopředseda ANO Karel Havlíček mluví o „černém čtvrtku pro tuzemské podnikatele a odrbávání živnostníků“. Exministryně financí Alena Schillerová zase tvrdí, že čtyřčlenná rodina přijde ročně na daních o sto tisíc korun. Ekonom Pavel Peterka naopak doufá, že vláda bude své úsilí dále stupňovat a časem ještě přitvrdí. Premiér Petr Fiala (ODS) označil opatření za střízlivá a vyrovnaná.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že balíček sníží schodek v příštím roce o 94,1 miliardy korun a v roce 2025 o dalších 53,4 miliardy korun. „Daň z příjmu právnických osob se od roku 2025 zvýší na 21 procent z nynějších 19 procent,“ sdělil šéf státní kasy. Součástí změn je i rušení 22 daňových výjimek. „DPH bude mít dvě sazby. Více zdaníme alkohol a tabák, naopak zlevníme důležité položky, bez kterých se nikdo neobejde, tedy potraviny, bydlení a léky,“ představil premiér Fiala část konsolidačního balíčku.

Z obsahu balíčku není příliš nadšená opozice. „Jde o černý čtvrtek pro tuzemské podnikatele – pro firmy malé, střední i velké. Ženeme je do šedé zóny. Vláda popřela sama sebe. Společnosti budou ztrácet konkurenceschopnost vůči zahraničí. Ať jsem ale pozitivní, s DPH to mohlo dopadnout i hůř,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS 1. místopředseda ANO Havlíček. Později uvedl, že ODS odrbává živnostníky. V pořadu 360° se dostal do sporu s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PŘEHLEDNĚ: Dražší točené pivo, levnější potraviny a knihy bez daně. Jak se změní DPH?

Podle bývalé ministryně financí Schillerové si čtyřčlenná rodina už příští rok připlatí na daních 100 tisíc korun ročně. „Proč? Protože vláda nenašla dostatek odvahy k tomu, aby splnila slib a snížila výdaje státu,“ napsala na Twitteru. Snížení národních dotací je podle ní ve skutečnosti jenom kouřovou clonou, která má ukonejšit média a veřejnost, že velká část problémů pramení z výdajové strany rozpočtu.

Vzhledem ke skladbě jednotlivých opatření se vláda snažila, aby škrty dopadly plošně na všechny subjekty v ekonomice, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Pavel Peterka. „Vidíme úspory ve veřejném sektoru a mírné zvýšení daňové zátěže u zaměstnanců. Zároveň vidíme navýšení daně z příjmů právnických osob, což se dotkne firem. Pro živnostníky zřejmě v dalších letech přijde postupný nárůst odvodů. Balíčky míří i na dotované části ekonomiky,“ vyjmenoval odborník.

Časem bude podle něj potřeba přitvrdit. „Věřím, že vláda bude své úsilí dále stupňovat. Mimo jiné to slíbila na své tiskové konferenci, že v roce 2024 by ta úspora měla činit 94 miliard a spolu s rokem 2025 by celková míra úspor měla být 150 miliard korun, což by vyřešilo významnou část strukturálního schodku. Dalo by se ještě přitlačit. Doufám, že ať už tato, nebo příští vláda bude s uzdravováním veřejných financí pokračovat, aby se do roku 2030 dostaly do formy,“ řekl Peterka. „Nicméně nečekejme, že jeden úsporný balíček zachrání neplechu z posledních let,“ dodal.

Ekonom Lukáš Kovanda v pořadu 360° na CNN Prima NEWS zmínil dva vládní majstrštyky. „Dokázala národ přesvědčit, že jsou naše veřejné finance těsně před krachem. Národ tak snáze podlehl dojmu, že zvyšování daní je nyní tou nejnutnější věcí. A bohužel došlo k porušení řady slibů,“ řekl. Podle něj od říjnových slibů premiéra Fialy – že ke zvyšování daní nedojde – nenastalo nic, co by nárůst opodstatňovalo.

ČTĚTE TAKÉ: Slavní Češi kritizují vládu Petra Fialy. Vadí jim arogance i důchodová reforma

Oznámená opatření ke konsolidaci státního rozpočtu budou mít negativní vliv na popularitu vlády, domnívá se politolog Jan Kubáček. Kabinet podle něj promarnil příležitost získat si větší společenskou podporu bojem proti byrokracii a šedé ekonomice. Část kroků vlády veřejnost ocení až za delší dobu, domnívá se. Podle politologa Stanislava Balíka se pozitivní dopady mohou projevit do voleb, ve kterých tak má vláda stále šanci uspět. Podobu balíčku označil za maximum možného s ohledem na nutný kompromis mezi pěticí stran.

Tagy: