Vanilková zmrzlina patří nejen v létě k těm nejoblíbenějším pochoutkám. Napadlo vás ale, v jakých podmínkách její nejdůležitější složka zraje a s jakými problémy se potýkají lidé, kteří se o ni starají?
Vanilka té nejvyšší kvality se pěstuje na Madagaskaru, odkud pochází až 85 procent světové produkce. Vanilkové lusky jsou plody tropické orchideje původem z Mexika, na ostrov u afrických břehů ji v 19. století přivezli Francouzi. Zájem o pravou vanilku stále roste, využívá se nejen při výrobě potravin, ale i parfémů, kosmetiky nebo svíček. To zvyšuje její cenu a také dostupnost.
Dnes vanilka představuje pětinu madagaskarského exportu, ročně se jí vyveze za asi 600 milionů dolarů. Ale pěstování je náročný proces. Trvá tři až čtyři roky, než rostlina dospěje do květu. Začíná kvést těsně na začátku období dešťů a trvá jen několik hodin, než uvadne a odumře. Včely a kolibříci, kteří v Mexiku vanilku opylovávali, nepocházejí z Madagaskaru, místo nich se každá kvetoucí rostlina musí opylovat ručně pomocí peří nebo bambusové tyčinky.
Když ostrov zasáhnou extrémní sucha nebo cyklóny, což se stává poměrně často, zasáhnou živobytí zemědělců velmi tvrdě, protože zřídkakdy pěstují jiné rostliny. Proč pěstovat rýži, když můžete pěstovat plodinu, která má téměř stejnou cenu jako stříbro?
Podpora madagaskarských komunit
Pokud však sklizeň selže, ztratí farmáři svůj jediný zdroj příjmů a dostanou se do velkých finančních nesnází. Je to jeden z důvodů, proč je Madagaskar jednou z nejchudších zemí na světě. Ostrov navíc silně ohrožují klimatické změny. V loňském roce zasáhlo Madagaskar nejhorší sucho za posledních 40 let a hladem byl ohrožen více než milion lidí.
Přední výrobce zmrzlin, společnost Magnum od roku 2013 spolupracuje s dodavatelem Symrise, který pečuje nejen o kvalitu madagaskarské vanilky a udržitelné zemědělství, ale také o tamní komunity zemědělců. Společně s organizací Save The Children vytvořili program Vanilla for Change. V prvních třech letech bylo vyškoleno na tři tisíce farmářů, jak efektivněji hospodařit, což jim pomohlo zvýšit produkci vanilky o 20 procent. Zároveň byli motivováni k pěstování dalších plodin a chovu hospodářských zvířat.
Iniciativa se v současné době se stará již o 40 tisíc lidí v 76 vesnicích. Poskytuje jim zdravotní pojištění, podporuje vzdělávání a pořádá školicí programy. V rámci programu byly založeny tři venkovské vysoké školy pro 160 lidí. Studenti ve věku od 15 do 23 let, z čehož 40 % je žen, se zde učí matematiku, finance a zemědělské postupy. Vedle toho byla 200 učitelům základních škol a 77 základním školám poskytnuta finanční pomoc na pokrytí části školného pro děti a platů učitelů.
Vzdělávání je základním krokem v boji proti chudobě i ničení životního prostředí. Pomoc nejchudším regionům pomůže zachránit nejen vanilku pro vaši oblíbenou zmrzlinu, ale i místní pralesy a globální klima.
STORY: Magnum potěší smysly i planetu
Zmrzlina Magnum je potěšením nejen pro vaše smysly, ale i pro naši planetu. Podporujeme udržitelné pěstování kakaovníků a radikálně omezujeme množství vyprodukovaných plastů Zdroj: Pixabay
Kakao, základní složka čokolády a nezbytná součást naší zmrzliny, je považováno za superpotravinu a pokrm bohů. Obsahuje celou řadu minerálů, vitamínů a antioxidantů. Jeho pěstování je však velmi náročný proces… Zdroj: iStock
Abychom zabránili vymizení kakaovníků, musíme pomáhat chránit krajinu, kde se pěstuje a vytvářet zde udržitelný ekosystém Zdroj: Pixabay
Magnum se proto zavázalo k vysazení 465 000 stromů v Pobřeží slonoviny, které je největším producentem kakaa, a podpořit tak tamní deštné lesy Zdroj: Thinkstock
Tropické deštné lesy bývají nazývány „plíce planety Země“, zachycují obrovské množství uhlíku ze vzduchu a tím zabraňují globálnímu oteplování. Jsou nesmírně důležitým ekosystémem. Odhaduje se, že jsou domovem více než poloviny všech známých rostlin a suchozemských zvířat Zdroj: Pixabay
Všechny kakaové boby zakoupené pro Magnum proto pochází z udržitelných zdrojů a jsou certifikovány organizací Rainforest Alliance, která zabraňuje nelegální těžbě dřeva a podporuje ochranu pralesů Zdroj: Pixabay
Férové ceny a spravedlivý obchod je stejně samozřejmý jako udržitelné ekologické zemědělství. Podporujeme snazší přístup rodin našich pěstitelů ke vzdělání pomocí finančních darů prostřednictvím nevýdělečné charitativní organizace Zdroj: Unsplash
Zátěž naší planety snižujeme také omezením produkce plastových odpadů. Jako první zmrzlina na světě jsme začali využívat recyklovaný plast Zdroj: Pixabay
Až si vychutnáte svou zmrzlinu Magnum, nezapomeňte kelímek vyhodit do kontejneru na plasty, umožníte tím jeho další využití Zdroj: Unilever
Zmrzlina Magnum je potěšením nejen pro vaše smysly, ale i pro naši planetu. Podporujeme udržitelné pěstování kakaovníků a radikálně omezujeme množství vyprodukovaných plastů Zdroj: Pixabay
Kakao, základní složka čokolády a nezbytná součást naší zmrzliny, je považováno za superpotravinu a pokrm bohů. Obsahuje celou řadu minerálů, vitamínů a antioxidantů. Jeho pěstování je však velmi náročný proces… Zdroj: iStock
Abychom zabránili vymizení kakaovníků, musíme pomáhat chránit krajinu, kde se pěstuje a vytvářet zde udržitelný ekosystém Zdroj: Pixabay
Magnum se proto zavázalo k vysazení 465 000 stromů v Pobřeží slonoviny, které je největším producentem kakaa, a podpořit tak tamní deštné lesy Zdroj: Thinkstock
Tropické deštné lesy bývají nazývány „plíce planety Země“, zachycují obrovské množství uhlíku ze vzduchu a tím zabraňují globálnímu oteplování. Jsou nesmírně důležitým ekosystémem. Odhaduje se, že jsou domovem více než poloviny všech známých rostlin a suchozemských zvířat Zdroj: Pixabay
Všechny kakaové boby zakoupené pro Magnum proto pochází z udržitelných zdrojů a jsou certifikovány organizací Rainforest Alliance, která zabraňuje nelegální těžbě dřeva a podporuje ochranu pralesů Zdroj: Pixabay
Férové ceny a spravedlivý obchod je stejně samozřejmý jako udržitelné ekologické zemědělství. Podporujeme snazší přístup rodin našich pěstitelů ke vzdělání pomocí finančních darů prostřednictvím nevýdělečné charitativní organizace Zdroj: Unsplash