Muž po sobě zanechal „výbušnou sbírku“ z války. Policisté zajistili 26 kg munice

Policisté na Brněnsku zajistili velké množství výbušnin z druhé světové války.

Vášnivý sběratel po sobě zanechal výbušnou sbírku (zdroj: CNN Prima NEWS)

Překvapivé odhalení čekalo policisty v rekreační chatě na Brněnsku. Zatímco zjišťovali okolnosti smrti jejího majitele, narazili na velké množství výbušnin z období druhé světové války. Ukázalo se, že zemřelý byl vášnivým sběratelem. Jelikož hrozilo, že by mohly některé předměty při převozu explodovat, museli je policisté na poli poblíž chaty zlikvidovat.

Šestačtyřicetiletý muž byl sběratelem předmětů s válečnou tematikou. „Ve sbírce měl široký průřez ostrého vojenského střeliva z období druhé světové války. Většinu zřejmě nalezl a vykopal na místech, kde se bitvy historicky odehrály,“ popsal mluvčí policie David Chaloupka s tím, že některé kusy byly silně zkorodované.

Podle policistů jsou nálezy munice běžné. „To, jaké množství vojenského materiálu nashromáždil muž ve své chatě, je však raritou. Zajištěno bylo 26 kg malorážkové munice, téměř osm set dělostřeleckých granátů, 80 ručních granátů a devět leteckých pum,“ vyjmenoval Chaloupka.

Velkou část munice policejní pyrotechnici odvezli k odborné likvidaci, část však museli odpálit na vhodném místě poblíž. „Delší převoz by totiž mohl být zbytečně rizikový. Uvedeným případem se nyní zabývají kriminalisté, držení zbraní a munice bez patřičných povolení je trestné,“ upřesnil mluvčí policie Jihomoravského kraje.

Úmrtí muže zřejmě souvisí s jeho zdravotním stavem, nic nenasvědčuje tomu, že by na jeho smrti měla podíl nějaká další osoba. „Nyní je také vhodná příležitost pro ty, kteří si podobný nález – přes všechno nebezpečí s ním spojené – zanechali a zbraň nebo munici odnesli domů. Protože stále probíhá zbraňová amnestie, mají možnost tyto předměty beztrestně odevzdat,“ dodal Chaloupka. Podle něj by ale bylo lepší, kdyby lidé přivolali policii, aby nemuseli s poškozenou municí manipulovat sami a nikoho neohrozili. „Jen profesionál – policejní pyrotechnik – dokáže maximálně eliminovat případná rizika při manipulaci s těmito nebezpečnými předměty,“ uvedl.

Tagy: