Zemi zasáhlo mezihvězdné těleso, potvrzují vědci a předpovídají přílet dalších meteorů

Vědci se doposud domnívali, že první těleso pocházející z jiné hvězdné soustavy proletělo naší sluneční soustavou v roce 2017. Nyní ale Vesmírné velitelství USA potvrdilo, že jiná extrasolární hornina dopadla na naši planetu již o tři roky dříve. Vzhledem k novým zjištěním experti považují za pravděpodobné, že jsou podobné jevy častější, než do nynějška předpokládali.

V roce 2017 byl pozorován podlouhlý objekt Oumuamua, který proletěl naší Sluneční soustavou. Později bylo zjištěno, že byl také mezihvězdného původu. V souvislosti s tímto úkazem začali harvardští astronomové Amir Siraj a Abraham Loeb analyzovat historická data Centra pro studium objektů blízko Země (CNEOS). Hledali důkazy o malých meteorech, které mohly rovněž pocházet z oblastí mimo naši sluneční soustavu a shořet v zemské atmosféře.

Vesmírné síly Spojených států amerických vydaly letos 6. dubna zprávu, která potvrdila výzkum Siraje a Loeba. Podle té pocházel z jiné hvězdné soustavy už meteor, který zasáhl Zemi 8. ledna 2014, což potvrdili podle údajů o jeho rychlosti a trajektorii.

Tento meteor byl zpozorován poblíž Papuy-Nové Guiney. Údaje z Centra pro studium objektů blízko Země ukazovaly, že vzhledem ke Slunci se pohyboval neobvykle rychle, což naznačovalo, že pocházel z oblasti mimo sluneční soustavu. „Propočty Siraje a Loeba nakonec potvrdily, že se jednalo o mezihvězdné těleso s pravděpodobností 99,999 procenta,“ uvádí web independent.uk.

„Jsem potěšen, že jsem mohl potvrdit, že dříve detekovaný objekt byl skutečně mezihvězdný, tento objev je důležitý pro širší astronomickou komunitu,“ uvedl na Twitteru generálporučík amerických vesmírných sil John Edwin Shaw.

Doktoři Siraj a Loeb ve své analýze zároveň vypočítali, že Zemi zasáhne extrasolární meteor přibližně jednou za deset let. Za celou dobu její existence by tak na ni dopadlo už přibližně 450 milionů podobných meteorů.

Tagy: