Vědci určili nejchytřejší plemeno psů. Vítěz testů nechal ostatní daleko za sebou

Vědci na základě sedmi kognitivních a tři behaviorálních úkolů sestavili tabulku nejinteligentnějších psů. Z výzkumu vyplývá, že nejchytřejším plemenem se stal belgický ovčák malinois. Šetření se zúčastnila tisícovka psů třinácti plemen.

Bodované testy dle webu Daily Mail zahrnovaly schopnost číst lidská gesta nebo to, zda zvířata dokážou obejít průhledný plot ve tvaru písmene V, aby se dostala k odměně, kterou viděla. Vědci také zjišťovali, jak je pes samostatný a jak rychle přichází k člověku pro pomoc.

Maximální počet bodů byl 39, přičemž 35 získal belgický ovčák malinois, jenž je často využíván jako policejní pes. Na druhém místě skončilo plemeno border kolie s 26 body, na třetím následoval s 25 body německý hovawart.

„Belgický ovčák vynikal v mnoha kognitivních úlohách a ve většině testů dosáhl velmi dobrých výsledků,“ popsala doktorka Katriina Tiiraová z Helsinské univerzity ve Finsku. „Border kolie také vykazovaly velmi dobré výsledky,“ dodala Tiiraová podle webu ndtv.com.

„Většina plemen měla své silné a slabé stránky. Například labradorský retrívr byl velmi dobrý ve čtení lidských gest, ale ne tak dobrý v řešení prostorových problémů. Některá plemena, jako například shetlandský ovčák, měla téměř ve všech testech zcela vyrovnané výsledky,“ sdělila Saara Junttilaová, spoluautorka studie a doktorandka zabývající se kognitivním chováním psů na Helsinské univerzitě.

Součástí testů byl i úkol, při kterém byly psovi ukázány dvě misky s potravou. Jedna byla prázdná, v druhé bylo jídlo, ale byla zakrytá. Cílem bylo zjistit, zda zvíře dokáže najít potravu, která byla v druhé misce. Tým vědců uvedl, že tento test byl nejdůležitějším měřítkem celkové inteligence.

Výzkumu, který proběhl od března 2016 do února 2022, se účastnila zvířata ve věku od jednoho do osmi let. Důvod je prostý – zatímco u mladších psů se kognitivní vlastnosti ještě nemusely plně rozvinout, u starších psů už může docházet k jejich úpadku.

Tagy: