Veletrh elektroniky odhalil budoucnost: AI, průhledná televize a parťák do kapsy

Současným trendem je umělá inteligence. Snad každý chce kus AI zařadit do svých produktů. Proto nepřekvapí, že tato technologie byla hlavním tématem největšího veletrhu s elektronikou CES 2024. Dalšími hity v americkém Las Vegas byly průhledné televize, automobil ovládaný ovladačem herní konzole, chytrý parťák do kapsy nebo záchod poslouchající hlasové příkazy.

Největší světový veletrh elektroniky CES se každoročně koná v americkém Las Vegas. Přes čtyři tisíce společností tu představují své technologické novinky a inovace. Najdete tu zástupce z mnoha různých odvětví, od kosmetických značek L’Oreal, automobilky Kia, Honda či Hyundai přes giganty Apple, Samsung nebo Sony až ke společnostem z oblasti zdravotnictví. Všichni mají jedno společné: chtějí v Las Vegas okouzlit celý svět výrobky, na kterých pracují.

Umělá inteligence hýbe světem

Hlavní roli na veletrhu zaujala umělá inteligence. Z velkých hráčů elektroniky se s ní oháněl téměř každý. Samsung představil svou vizi AI for All. Podle ní bude díky umělé inteligenci používání technologických zařízení jednoduší a intuitivnější.

Nová televize Samsung Neo QLED 8K tak za pomocí AI dopočítává obraz v nižším rozlišení do kvality 8K. Lidem by měl zlepšit život i robotický společník s umělou inteligencí Ballie. „Komunikuje s dalšími chytrými přístroji, dokáže majitele zastoupit při mnoha nudných činnostech a promítá na zeď nejrůznější fotografie a videa, takže máte vždy po ruce například předpověď počasí nebo další důležité informace,“ uvádí Samsung.

Dalším hravým a inteligentním pomocníkem má být kapesní zařízení R1 od startupu Rabbit. Šéf firmy Jesse Lyu je neuvěřitelně ambiciózní a věří, že jeho kousek v určitých činnostech nahradí mobilní telefony. Co zařízení o poloviční velikosti iPhonu umí?

Drží se podobné myšlenky jako hlasové asistenty Alexa od Amazonu nebo Google Asistent. Rabbit zvládá přehrávání hudby, zavolá taxi, nakoupí potraviny nebo posílá zprávy. Nepotřebujete k tomu několik různých aplikací, vše obstará jedna krabička, která by někomu mohla připomínat staré gameboye nebo tamagotchi.

Lyu dále láká na automatizované funkce. „Budete to používat ve stylu ,hej, jdi do programu Photoshop. Otevři ho. Vezmi si zde fotografie. Udělej laso na vodoznak a klikni‘. Takto odstraníte vodoznak,“ uvedl příklad šéf Rabbitu.

Možná jde o další zbytečné zařízení navíc. Ale uživatelé o novinku mají zájem. Během 48 hodin vyprodali první dvě vlny předprodeje. Rabbit R1 má na trh dorazit v květnu nebo červnu letošního roku.

Průhledná televize nemusí stát v koutě

Průhledné displeje nejsou revoluční novinkou, v určitě podobě se objevují už několik let. Zatím ale neopustily fázi zajímavého prototypu. Nyní se s touto technologií na CES 2024 pochlubily LG a Samsung.

Podstatou průhledných displejů jsou extrémně malé microled čipy, které dokážou eliminovat lom světla. Jednoznačnou výhodou je přístupnost televize ze všech možných stran. Není nutné ji postavit ke zdi, ale může být klidně uprostřed místnosti.

LG v Las Vegas představilo model SIGNATURE OLED T. Televizor se 77palcovým 4K displejem doplňuje bezdrátový přenos videa a zvuku. K dispozici je dále kontrastní panel, jenž při vysunutí z průhledného zařízení udělá běžnou OLED televizi. V tu chvíli ale televize nenabízí zrovna nejkvalitnější obraz, přichází první kritika od novinářů a odborníků z veletrhu.

Obě jihokorejské firmy si od této technologie slibují, že zákazníkům přinese působivý a pohlcující zážitek při sledování filmů nebo sportovních přenosů. Otázkou však zůstává, kdo si takovou televizi pořídí a kolik bude stát. Průhledný televizor se dá srovnat s další vizí od LG. Korejská značka prodává rolovatelnou televizi za zhruba dva miliony korun.

Nvidia nabízí pomoc vývojářům videoher

Čipy H100 od americké společnosti Nvidia patří k těm nejlepším na trhu a využívá je většina společností pro své modely generativní umělé inteligence. V AI oblasti se firma řadí mezi špičku. Nyní Nvidia nabízí nástroj pro herní vývojáře, který jim ulehčí vytváření postav ve videohrách.

Projekt Avatar Cloud Engine umožňuje tvorbu nehratelné postavy. Takzvaná NPC (non-playable characters) jsou významnou součástí velkých titulů. Hráči je nemohou žádným způsobem ovládat, ale dotváří atmosféru v daných lokalitách a mohou i komunikovat. Jejich vývoj však stojí spoustu času a peněz, zároveň se jedná o celkem rutinní činnost, jak takovou postavu vytvořit.

Nvidia proto herním studiím nabízí nástroje poháněné umělou inteligencí, které vymodelují a naprogramují postavy, jež vypadají jako živé bytosti a dokážou vést konverzaci s hráčem.

Milovníci videoher tajně doufali, že v Las Vegas dojde k odhalení nebo zveřejnění informací k vylepšené verzi PlayStation 5. O té ale Sony zatím mlčí. Už před zahájením CES 2024 se reportér a známý insider Tom Henderson vyjádřil na sociální síti X, že nečeká představení verze PlayStation 5 Pro.

„Byl bych překvapený, kdyby oznámili novou konzoli devět až deset měsíců před vydáním. Pokud se stále drží tohoto časové plánu. Takže se více přikláním k oznámení ke konci 3. čtvrtletí,“ napsal Henderson.

Přesto Sony v Las Vegas vytáhlo kousek v souvislosti s oblíbenou konzolí. Ve spolupráci s automobilkou Honda představilo nový vůz, který se dá řídit ovladačem od PlayStationu.

Ředitel společnosti Sony Honda Mobility Izumi Kawaniši stál na pódiu a promlouval k přítomným divákům. Když najednou vytáhl ovladač k PlayStationu, začal si s ním hrát a za chvilku měl vedle sebe nový elektrický vůz Afeela.

Bizár veletrhu: Záchod poslouchající příkazy

„Chceme nově definovat vztah mezi lidmi a mobilitou,“ prohlásil Kawaniši po představení automobilu. Afeela je společným projektem Hondy a Sony. Na vývoji se podílí i lidé spojení s videohrou Gran Turismo.

Proto nepřekvapí, že na displeji uvnitř vozidla můžete hrát oblíbené tituly prostřednictvím PlayStation Remote Play. Vůz se tedy na dálku připojí ke konzoli u vás doma.

Z vozu Afeela se tak stává PlayStation na kolečkách. Přední nárazník zase posloužil jako reklamní plocha na filmy a videohry Sony. V této části je umístěný displej, na který lze promítnout různé vzkazy nebo varování. A také loga svých her jako to ukázalo Sony. Nutno podotknout, že Afeela je prototyp a ty často bývají plné funkcí, které se do sériové výroby nemusí dostat.

Tímto se dostáváme k nejbizarnějším zařízením a vychytávkám, které se na CES 2024 ukázaly.

Výrobce broušeného křišťálového skla a šperků Swarovski představil dalekohled AX Visio. Optické zařízení je určené pro pozorování ptáků a díky umělé inteligenci dokáže identifikovat více než devět tisíc druhů opeřenců.

Uživatelé si pak své objevy mohou zvěčnit na fotografii nebo ve videu. Na samotném zařízení by nebylo nic zvláštního, jenže cenovka přesahující 100 tisíc korun z něho dělá opravdu zvláštní produkt.

„Hej, Google, vyčisti záchod.“ Zní to bláznivě, ale brzy možná realita. Společnost Kohler ukázala světu bidetové sedátko s podporou hlasových asistentů Amazon Alexa a Google Asistent. Vykonávání potřeby a používání záchodu přinese opět o něco větší zábavu. Jen si dávejte pozor, ať vás nikdo nevidí, že mluvíte se svou vlastní toaletou.

Tagy: