Královnino poslední léto: Uchýlila se na venkov, i přes bolesti neztrácela dobrou náladu

Královna Alžběta II. na procházce se svým psem plemena Corgi

360° (908)

Poslední měsíce života trávila královna Alžběta II. na svém oblíbeném sídle ve Skotsku na zámku Balmoral. Obklopena byla svými nejbližšími spolupracovníky.

Královna Alžběta II. zemřela ve čtvrtek ve věku 96 let na skotském zámku Balmoral. Venkovské sídlo pro ni bylo v posledních měsících jejího života místem, kde našla klid a odpočinek. Podle webu Daily Mail trápily britskou královnu v poslední době zdravotní problémy. „Hodně zhubla a pociťovala všechny bolesti, které šestadevadesátiletá žena obvykle cítí. Strašně ji bolely nohy,“ popsal zdroj blízký královské rodině pro britský web.

Velmi náročnými okamžiky v jejím životě byly pro královnu ztráta manžela, dramatický odchod prince Harryho a Meghan z královské rodiny či obvinění prince Andrewa ze sexuálního zneužívání. „Její Veličenstvo bylo vždy diskrétní, ale na vlastní oči vidíte, jakou emocionální daň si to vybralo. Znamenalo to velkou bolest a nebylo to pro ni snadné období,“ uvedl zdroj blízký rodině.

Pobyt na zámku Balmoral jí přinášel klid a pocit úlevy. V posledních měsících královnu doprovázeli i její nejbližší spolupracovníci. Mezi nimi například pobočníci Paul Whybrew a Barry Mitford, kteří jí každý den nosili deník Racing Post a sledovali s ní televizi.

Součástí jejího doprovodu byla také Angela Kellyová, dcera liverpoolského přístavního dělníka, která se stala její pravou rukou a nehnula se od ní ani na krok. „Byla velmi ochranitelská a zajišťovala, aby Její Veličenstvo nedělalo příliš mnoho věcí,“ sdělil zdroj.

Před několika týdny byla Alžběta II. spatřena v zahradách zámku, jak venčí své psy corgi. Často ji také navštěvovali rodinní příslušníci. Mezi nimi například princ William s dětmi, kteří jí oslovovali dětským výrazem pro prababičku „Gan Gan“. Královnu prý velmi potěšila také návštěva prince Edwarda a jeho manželky Sophie. „Bylo to velmi typické a veselé léto na Balmoralu, spousta procházek, pikniků a grilování,“ líčil zdroj z královské rodiny.

Další zdroj, který se s královnou prý setkal jen před několika dny ji popsal jako velmi dobře naladěnou. „Vím, že byste čekali, že to řeknu, ale ona taková opravdu byla,“ sdělil. Zároveň naznačil, že zhoršení jejího zdravotního stavu bylo náhlé.

V poslední době její spolupracovníci kladli velký důraz na to, aby upustila od svých závazků. „Upozorňovali ji, že pokud potřebuje udělat jednu věc, nemůže udělat jinou, a že závazky jsou výjimkou, nikoli pravidlem,“ sdělil zdroj. Všem prý bylo jasné, že královna je sice duševně velmi čilá, ale fyzicky na svou práci již nestačí. I proto se údajně připravovaly mechanismy, aby princ Charles mohl převzít většinu jejích pravomocí.

Poslední hodiny svého života trávila královna na místě, kde s manželem Philipem prožila mnoho šťastných chvil.

Tagy: