Veterináři varují: Do Česka se dostal španělský salám fuet se salmonelami, nejezte ho
Na českém trhu se prodávalo 19 tisíc balení španělského fermentovaného salámu fuet se salmonelami. Českou tiskovou kancelář o tom dnes informovali zástupci Státní veterinární správy (SVS), kteří dostali informace od francouzských dozorových orgánů.
Na českém trhu se prodávalo 19 tisíc balení španělského fermentovaného salámu fuet se salmonelami. Českou tiskovou kancelář o tom dnes informovali zástupci Státní veterinární správy (SVS), kteří dostali informace od francouzských dozorových orgánů.
Veterináři v SAPĚ zlikvidovali přes 1 300 vajec a 100 kilo masa neznámého původu
Veterináři nechali zlikvidovat přes 1 300 křepelčích vajec a více než 100 kg masa neznámého původu, bylo skladováno v pražské tržnici SAPA. Oznámili to zástupci Státní veterinární správy (SVS).
Nemoc salmonelózu, kterou bakterie způsobuje, doprovázejí hlavně průjmy a často také zvracení a horečky. Rizikový fuet neměl jít do obchodních řetězců, původně směřoval ze dvou skladů v jižních a středních Čechách k velkému množství malých odběratelů.
Přesný název produktu zní Fuet Extra 150 g; s výrobcem Embutidos a adresou Avda de la Ribera 33, 0803 Gurb, Barcelona. Datum minimální trvanlivosti závadných šarží pak je od 18. října 2020 do 4. ledna příštího roku. „Čeští spotřebitelé, kteří mají výrobek doma, by jej v žádném případě neměli konzumovat a měli by jej vrátit v místě, kde jej koupili, uvedli veterináři.
Ti také nařídili stáhnutí a likvidaci zboží. „Dle šetření provedeného u katalánského výrobce jsou potenciálně zdravotně závadné všechny šarže salámu dodané do České republiky do 4. září 2020 včetně. Výjimkou by dle informací uvedených v systému RASFF měla být šarže s datem minimální trvanlivosti do 16. 1. 2021, kde vyšetření provedená španělskými dozorovými orgány salmonely nedetekovaly,“ dodala SVS.
Bakterie salmonely jsou v českém prostředí spíše spojovány s drůbežím masem a vejci, často se také hovořilo o dovozech závadného masa z Polska. Například na začátku září odhalila salmonelu Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve zmrazeném výrobku z kuřecího masa z Polska. Laboratorní rozbory bakterii objevily ve výrobku s názvem Southern Fried Chicken Popsters, Kuřecí kuličky na jižanský způsob od firmy Iceland.