Většina Čechů se koronaviru bojí. Skoro polovina obyvatel se už s nemocí setkala

Mezi Čechy roste strach z pandemie koronaviru. Uvádí to společný projekt výzkumných agentur s názvem National Pandemic Alarm. Vyplývá z něj, že nadpoloviční většina Čechů se na vývoj pandemie dívá pesimisticky. Češi se navíc nepříliš kladně vyjadřují směrem k očkování proti nemoci COVID-19. Do výzkumu se kromě Čechů zapojili i Slováci, Poláci, Maďaři a Bulhaři.

O míře strachu mezi Čechy vypovídá index paniky. Podle něj se koronaviru obává 60,6 procenta občanů naší země. Nejvíce se koronaviru ze zemí, které se výzkumu zúčastnily, obávají v Polsku, přestože horší situace v počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel je v Česku. Více než Češi se přitom kromě Poláků koronaviru bojí i Slováci s Maďary.

Češi u jednotlivých indexů vedou u míry zkušenosti s koronavirem. Celkem 43,8 procenta dotázaných se už v nějaké formě s nemocí COVID-19 setkalo, ať už u sebe, či u svých známých a blízkých. Míra zkušenosti v dalších zemích je podstatně nižší. Za Čechy následují Maďaři a Slováci, u nichž je tato míra zhruba o 14 procentních bodů nižší. Ještě menší je pak u Poláků a úplně nejnižší u Bulharů, u nichž se s koronavirem setkala zhruba pětina obyvatel.

I přes ohromný počet nakažených Češi v rámci zkoumaných národností nejvíce věří státnímu aparátu, konkrétně 50,4 procenta. Naopak nejméně vládě a dalším představitelům státu věří Poláci. Ti však vedou v indexu dopadů, neboť se podle 59 procent z nich pandemie dotkne tamních obyvatel.

National Pandemic Alarm je společný projekt v rámci European National Panels (ENP), jehož součástí jsou výzkumné agentury STEM/MARK, NMS Market Research a Nielsen Admosphere. Spuštěn byl v polovině března, tedy v době, kdy se ve střední Evropě začala mezi populací objevovat nákaza koronavirem.

Tagy: