Z oken šlehaly plameny a viděli jsme umírat děti. Svědci popsali detaily požáru v New Yorku

Svědci popsali mrazivé detaily tragického požáru v Bronxu.

Traumatizující, viděli jsme maminky omdlévat a jejich děti umírat. Tak popisují nedělní požár bytu v newyorské čtvrti Bronx obyvatelé postiženého domu. Při tragédii zemřelo 19 lidí včetně devíti dětí. Starosta města mluvil o bolesti a zoufalství všech obyvatele New Yorku.

„Pila jsem kávu v obývacím pokoji a ucítila kouř. Začali jsme dávat mokré ručníky do spodní část dveří. Všechno bylo šílené, Nevěděli jsme, co dělat. Podívali jsme se z oken a viděli, jak pod přikrývkami odnášejí mrtvá těla,“ popsala webu New York Post 27letá Cristal Diazová z 15. patra.

Její 13letá neteř Alanny se slzami v očích vyhrkla: „Sledovali jsme maminky, jak omdlévaly, protože viděly své děti umírat. Umírali lidé z mého dětství.“

65letý Christopher Carrasquilo, který bydlí vedle Diazových, pak vběhl do útrob budovy, aby pomohl zachránit ostatní obyvatele. „Ve výtahu uvízlo malé dítě. Musel jsem ho dostat dolů. Bylo to něco jako 11. září,“ přirovnal tragédii k více než 20 let statému atentátu na World Trade Center.

Obyvatelka devátého patra Fatima, která médiím odmítla uvést své příjmení, je strašně ráda, že žije. „Nedokážu si to vysvětlit. Díky bohu, že jsem našla svou 3letou dceru. Sešly jsme po schodech dolů a byla tma. Nic jsme neviděly,“ uvedla. „Vyšli jsme do 6. patra a soused nás pustil dovnitř. Zůstali jsme tam, dokud nás hasiči nevyvedli. Bylo to traumatizující,“ popsala.

Rachel McKenzieová, rovněž z devátého patra, také neudržela slzy. „Všechno je to příliš strašné. Ach bože. Stále hledají ženy a děti. Nemůžu mluvit,“ řekla novinářům.

Karen Dejesusová uvedla, že když zaznamenala kouř, akorát si ve svém bytě ve třetím patře připravovala snídani. „Jen jsme se váleli v zadním pokoji. Vzápětí jsme ale viděli, jak ze zadních oken šlehají plameny,“ cituje obyvatelku web NBC. „Ucítili jsme kouř. Dále si pamatuji, jak byl můj byt zahalený do černé a hasiče vyrážející naše dveře,“ uvedla.

Bolest a zoufalství, řekl starosta

U požáru 20patrové budovy zasahovalo přes 200 hasičů. „Bude to jeden z nejhorších požárů, jakého jsme byli v New Yorku v moderní době svědky,“ cituje New York Post starostu Erica Adamse. Mezi mrtvými je podle policie i čtyřletý chlapec.

Hasiči upřesnili, že zranění ohrožující na životě utrpělo i dalších 32 lidí, podle webu americké CNN bylo zraněno celkem 63 osob. Starosta Adams nazval incident strašným a bolestivým okamžikem pro celý New York. „Dopad tohoto požáru přinese do města bolest a zoufalství,“ řekl na tiskové konferenci.

Požár zasáhl druhé a třetí patro domu. „Kouř se táhl po celé výšce budovy, což je zcela neobvyklé. Naši členové našli oběti na každém patře a na schodištích,“ popsal komisař Daniel Nigro, podle kterého oheň způsobil porouchaný přímotop.. Zraněn a převezen do nemocnice byl také jeden z hasičů. Příčina požáru je zatím neznámá.

V USA je to tento týden už druhý požár s velkým počtem obětí. Ve středu ve Filadelfii zahynulo 13 lidí, mezi nimi sedm dětí.

Tagy: