Do Pardubic dorazil očkovací kamion. Start provázely technické problémy

Očkovací kamion v Pardubicích

Očkovací kamion v Pardubicích (zdroj: CNN Prima NEWS)

Do Pardubic dorazil speciální očkovací kamion. Ten má pomoci snížit zátěž očkovacích center, která v regionu nestíhají. Denně chce odbavit tisíc lidí, na které doposud nepřišla řada. Během pondělní premiéry se ale tým zdravotníků potýkal s problémy – první dvě hodiny provozu totiž nefungoval internet.

Speciální kamion ve svých útrobách skrývá komplexní zázemí očkovací ordinace. V pondělí zakotvil v Pardubicích, kde stráví pět dní. Má pomoci odlehčit přeplněným centrům a urychlit očkování těch, na které se zatím nedostalo. Fronta ke kamionu byla dlouhá, ostrý start bohužel nevyšel zcela na jedničku. Týmu nefungoval internet, a tak se muselo vše rychle tisknout a ručně zapisovat, než se podařilo systémy nahodit.

„Jelikož čekám hodinu, neřekla bych, že se to urychlilo. A navíc mám doma malé dítě hlídané kamarádkou, takže pro mě hodinu tady čekat je docela dlouhé,“ svěřila se štábu CNN Prima NEWS jedna z čekajících.

„Jsme tu tak od devíti hodin. Nedá se nic dělat. Aspoň víme, co se stalo. Nějaký program jim nejde pustit, ale vyřeší se to,“ doplnil ji manželský pár čekající s dítětem v náručí. Zhruba po dvou hodinách napětí povolilo a fronta se rozpohybovala. Lidé pak byli vpouštěni ke zdravotníkům i po pěticích.

„Problém nebyl na naší straně. Co jsem se bavila s lékaři, jsou schopní kapacitu doočkovat tak, jak je plánováno, jenom to mírné zdržení nás samozřejmě kvůli lidem mrzí,“ vysvětlovala zádrhel krajská radní pro zdravotnictví Michaela Matoušková.

Kapacita prvního rozjezdového dne je 500 lidí. Už v úterý se má ale zdvojnásobit, podle plánů se denně odbaví až tisícovka objednaných. Jde o dlouhodobé čekatele z krajských očkovacích center, na které se z kapacitních důvodů ještě nedostalo. I proto Pardubický kraj, který už dříve inicioval vznik mnoha center, oslovil i provozovatele očkovacího kamionu.

„V červnu je k dispozici nejvíce dávek od společnosti Pfizer. Je to zdaleka nejvíce od počátku roku, a protože jsme dnes už poměrně limitováni počtem zdravotníků, sester, lékařů, kteří byli zapojeni do očkování v době lockdownu, bereme každou další možnost,“ dokreslil aktuální situaci hejtman Martin Netolický pro CNN Prima NEWS.

I přes počáteční zdržení má za pět dní kamionem projít čtyři a půl tisíce zájemců o vakcínu, zatím pouze těch už dříve objednaných. Podle úspěšnosti se pak provoz případně ještě prodlouží.

Tagy: