Víno je třeba pěstovat s úctou i odvahou. Takový je recept z Mikulova

Vinařství Mikrosvín Mikulov

Mikrosvín Mikulov

Ve víně je pravda. Alespoň se to říká. A navíc si s každým douškem vychutnáváte také historii a tradice několika generací. Společně teď navštívíme vyhlášené vinice na jihu Moravy – třeba Ořechovou horu nebo Dunajovické kopce, kde víno pěstují s láskou a pokorou. A veškerá péče se vinařům vrací v nezaměnitelné chuti.

Jak snadno poznat pálavské vinice od těch ostatních? Odpověď není nijak složitá. Právě v pálavských vinicích je totiž spousta vápence. Najdete tam kameny všech velikostí. A právě ty přidávají révě i výslednému produktu z ní nezaměnitelný minerální charakter. „Snažíme se to dělat hodně dobře, netradičně, nebojíme se jít na hranu... Je jedna odrůda, ryzlink vlašský. A toto bylo vinařství, které šlo u něj jinou cestou než ostatní,“ říká ředitel Vinařství Mikrosvín Mikulov, Bořek Svoboda.

Ryzlink vlašský v hlavní roli

Ryzlink vlašský má nezaměnitelnou chuť, ale než se dostane do lisu, musí projít důležitým stádiem, upozorňuje v pořadu Prima Česko Bořek Svoboda: „Ten vlašák chce ještě určitý bonus, tedy aby dostal ušlechtilou botritydu, což je taková správná plíseň, která se vytvoří na bobulce. Ona zhnědne, hrozen vyschne a tím, že vyschne, tak se zkoncentrují cukry, kyseliny a dostává to takový krásný zlatavý nádech.“

Obětavou péči víno pěstitelům vrací

„My máme taková dvě motta. ,Víno se vyrábí ve vinicích‘ a ,víno vyrábějí lidé‘. Takže špičkově vyzrálý hrozen se dostane k nám do sklepa. Víno zraje v nerezu, část zraje v sudech a až uznáme za vhodné, tak to skupážujeme a pouštíme to do láhve,“ popisuje zásadní kroky výroby vína obchodní ředitel vinařství Mikrosvín Mikulov David Chrápek.

A jaké vinice jsou na Pálavě ty nejlepší? Ředitel vinařství Bořek Svoboda vyjmenovává ta ikonická: „Ořechová hora, Liščí vrch, Rozentice v jedné trati. Ale jinak určitě Dunajovické kopce, ale hlavně, co se týče Pálavy, tak je to Purmice, Goldhumer a Železná. To jsou ikony, to je z mého pohledu top.

„Je tady různá skladba odrůd. Samozřejmě chardonnay, červené, bílé, ale hlavně je to o ryzlinku vlašském. To je ikona našeho vinařství, pěstujeme ho až na devíti viničních tratích,“ vrací se k už zmiňované odrůdě David Chrápek. A současně dodává, že za svoji práci s vínem už Mikrosvín Mikulov posbíral řadu ocenění. „Třikrát Vinař roku, Zlatá medaile z Madridu, Bruselu, spoustu špičkových soutěží.“

Každé víno, které získá ocenění, má své místo v archivu, kde dál zraje.

Tagy: