Virtuální adopce: Pomoc pro psy v zahraničí z vašeho gauče. Jak moc jim může změnit život?

Co Čech, to pejskař. Dalo by se poupravit známé rčení. Právě láska ke psům je něco, za co na sebe může být český národ právem hrdý. A nejen láska, ale rovněž skutky to dokládají. Přestože i u nás se potýkáme třeba s problémy množíren nebo týrání psů, pořád jsme o dost velký krok napřed ve vztahu k psům oproti drtivé většině zemí světa. O přímé adopce, finanční či materiální dary pro útulky nebo účast na rozličných charitativních akcích je u nás velký zájem. Způsobů, jak pomoci pejskům, je skutečně celá řada. A právě u jedné z čím dál více oblíbených forem pomoci bychom se rádi zastavili – máme na mysli virtuální adopce.

Jak můžete pomoci z gauče v Česku psům v Rumunsku

Nepřímo – takzvaně na dálku – si můžete adoptovat pejska nejen z Česka, ale taktéž ze zahraniční. Jak výraznou pomoc pro pejska/pejsky v azylech může znamenat virtuální adopce, dokládá například spolek Heart for Romanian dogs. Uvedená organizace se zaměřuje na pomoc přímo na místě v Rumunsku prostřednictvím podpory místních záchranářů a azylů. Než totiž může pejsek z Rumunska odejít do adopce v některé z evropských zemí, předchází tomu dlouhá a náročná cesta.

Většina pejsků se do rumunských soukromých azylů dostává ve zbídačeném stavu. Náklady na vstupní léčbu, testy, krmení, kastraci, odčervení a odblešení atd. se mohou vyšplhat velmi vysoko a rovněž i pravidelné nezbytné financování chodu azylů, kde je průměrně najednou 70 až 400 psů, je velmi drahé. A právě virtuální adopce znamenají značnou pomoc, aby toto vše bylo vůbec reálné.

Jak funguje virtuální adopce v praxi

Kupříkladu spolek Heart for Romanian dogs je realizuje tak, že zájemce o virtuální adopci dostane nabídku pejsků z azylů a vybere si toho, který se mu nejvíce zalíbí a ještě svou virtuální maminku či tatínka nemá. Pokud zájemce chce, získá zdarma certifikát o virtuální adopci s jeho jménem a obrázkem pejska. Následně rodič každý měsíc dostává foto či video „svého“ pejska z Rumunska. „Snažíme se i navzdory pracovní vytíženosti tamních spolupracujících záchranářů minimálně jednou za měsíc. V případě nemoci či jiných novinek je rodič informován a po přímé adopci je mu nabídnut jiný pejsek,“ popisuje zakladatelka spolku Heart for Romanian dogs Michaela Seifertová. A dodává: „Někteří adoptivní rodiče jsou takzvaně zázrační a ‚svým‘ pejskům nosí štěstí, protože se zrovna jejich pejsek velmi rychle po virtuální adopci adoptuje do té skutečné – a někdy i opakovaně.“

Kolik stojí virtuální adopce

Na dálku adoptovanému pejskovi můžete také poslat balíček dárků přímo do azylu – dobroty, pelíšek, deku, hračky apod. Předání spolek zdokumentuje a rodič dostane fotku nebo video z předání a vidí, jakou radost svému hafanovi udělal. Toto vše je realizováno za pravidelný dar na činnost ve výši minimálně 300 Kč měsíčně.

Pejsci, kteří už prošli virtuální adopcí Heart for Romanian dogs, jež jim pomohla dospět k psímu štěstí

Asi vás napadne, že 300 Kč je pro jednoho pejska málo, opak je ale pravdou. Kouzlo virtuálních adopcí spočívá ve dvou aspektech. Zaprvé vytváří krásné pouto mezi pejskařem a vzdáleným potřebným pejsek. A zadruhé poskytuje záchrannou síť a naději na lepší život spoustě pejskům v azylech. Dar za virtuální adopci – nejen u spolku Heart for Romanian dogs – totiž nikdy nesměřuje jen jednomu pejskovi. Nelze totiž nechat pejska v jednom kotci nemocného a hladového a druhého naopak zahltit krmením či dary. Z těchto velmi cenných finančních příspěvků je všude financován provoz azylů, náklady na pejsky v nich apod. Paralela virtuálních adopcí s velkou záchrannou sítí pro spoustu pejsků je tedy na místě. Bez pravidelných příjmů by azyly pomáhat nemohly. Avšak i virtuální adopce mají svá jasná pravidla a nelze je porušovat.

Adopce „na dálku“ má svá pravidla

„U nás například není možné nikdy dát do virtuální adopce pejska žijícího v Rumunsku na ulici nebo živořícího ve strašných podmínkách státních útulků. O takovém pejskovi bychom jen těžko získávali pravidelně přesné informace pro maminky a tatínky. Nemluvě o porušení přímo samotného smyslu virtuálních adopcí, a to je zabezpečení péče o psa/psy ve spolupráci spolku, azylu a dárců, k čemuž by fakticky vůbec nedošlo,“ říká Michaela.

Bez virtuálních adopcí by tedy byla podpora azylů výrazně menší, spolek Heart for Romanian dogs je realizuje již několik let a velmi se osvědčily, je o ně mezi dárci čím dál větší zájem. Hlavně mají smysl pro pejsky, jejichž šance na skutečnou adopci je kvůli problémovému chování nízká – zůstávají dlouho v azylu. Ostatním pejskům, kteří už našli nebo teprve najdou svůj skutečný milující domov a novou rodinu, zajistí veškerou předchozí cestu a vůbec šanci, aby domov našli a byli už navždy šťastní a milovaní."

Pejsci, kteří čekají na virtuální rodiče

Pokud byste se chtěli stát adoptivním rodičem některého pejska, právě vy, neváhejte kontaktovat spolek Heart for Romanian dogs, nejlépe se přihlásit pomocí facebookové skupiny, kde dostanete potřebné informace: Virtuální adopce pro rumunské pejsky.

Tagy: