Visegrádská čtyřka by se měla rozšířit. Pražská konference řeší budoucnost střední Evropy

Cenu sv. Vojtěcha převezme maďarská historička Mária Schmidt.

Střední Evropa na rozcestí

Střední Evropa stagnuje, Visegrádská čtyřka by se měla rozšířit i na země typu Srbska, Rakouska a Řecka. Zaznělo to od řečníků konference Střední Evropa na rozcestí, kterou v pražském hotelu Pyramida pořádá spolek Patrimonium Sancti Adalberti. Před zraky odborníků z několika států na ní již v pátek převzala maďarská historička Mária Schmidt svatovojtěšskou cenu Pretium Sancti Adalberti.

Visegrádská skupina by se měla rozšířit i o státy jako Srbsko, Rakousko, Řecko, se kterými má střední Evropa společné historické i kulturní kořeny. Tak zní jedno z hlavních témat, kterým se věnuje víkendová konference Střední Evropa na rozcestí v pražském hotelu Pyramida.

Akci pořádanou spolkem Patrimonium Sancti Adalberti zaštiťuje kardinál Dominik Duka. Střední Evropa podle něj stojí před situací, která bude psát novou mapu třetího tisíciletí.

ČTĚTE TAKÉ: Kritizované střídání času se blíží. Ovlivní dopravu i psychiku, konec změny Čechy rozděluje

„Je to období určité proměny civilizačních procesů. Ale také počínající kulturní války, kterou nevede stávající civilizace, ale určité směry a proudy, které se domnívají, že nová doba potřebuje nové formy,“ sdělil Duka pro CNN Prima NEWS.

Sobotní panelové diskuze se vedle mnohých zahraničních odborníků zúčastnil i poslanec Patrik Nacher (ANO). Spolu s ostatními si vyslechl debatu o tom, že centrální část kontinentu potřebuje posílit svou bezpečnost. Odpolední program se zaměří na hospodářskou spolupráci a roli střední Evropy v měnícím se světě.

Už v pátek účastníci konference tleskali maďarské historičce Márii Schmidt, která obdržela Cenu svatého Vojtěcha za mír, svobodu a spolupráci v Evropě.

Ředitelka budapešťského Muzea teroru, zabývajícího se perzekucemi za fašistického a komunistického režimu, ve svém projevu uvedla, že ve středoevropské spolupráci je důležité myslet na společné historické i náboženské kořeny.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Svědci a zpovědní tajemství? Česko řeší smlouvu s Vatikánem, experti poukazují na problémy

Tagy:
konference Patrik Nacher Dominik Duka střední Evropa Visegrádská skupina Cena svatého Vojtěcha Mária Schmidt Střední Evropa na rozcestí