Víte, za co platíte? V ceně elektřiny a plynu se skrývá více poplatků, než možná tušíte

Ceny elektřiny se mohou u různých dodavatelů významným způsobem lišit.

Kolik zaplatíme za energie?

Ceny energií hrají klíčovou roli v rozpočtu domácností. Proč se ale neustále proměňují a kdo vlastně určuje, jak vysoké zrovna budou? Pojďme se podívat na to, z čeho se cena elektřiny a plynu skládá, co na ni má vliv a jak ji udržet na uzdě.

Co všechno určuje cenu energií

Možná se vám zdá, že dodavatelé mění cenu elektřiny a plynu, jak se jim zachce. Ve skutečnosti ji ale ovlivňuje spousta faktorů od fixních výdajů na provoz distribuční sítě až po aktuální geopolitické dění. V zásadě však můžeme rozlišit tři základní složky – regulovanou část ceny, neregulovanou část ceny a daň.

ČTĚTE TAKÉ: Pět triků, které vám ušetří tisíce korun za energie. Stačí zkontrolovat jistič či myslet dopředu

Základní složky ceny energií

Regulovaná část

Zhruba polovinu ceny určuje Energetický regulační úřad (ERÚ). V této části jsou zahrnuty veškeré poplatky související s výrobou a distribucí elektřiny. Ty jsou stejné bez ohledu na to, od kterého dodavatele energie odebíráte. Mezi ně patří:

  • Poplatek za rezervovaný příkon – podle velikosti jističe se stanoví rezervované množství energie, za které musíte zaplatit i v případě, že nic nevyužijete.
  • Distribuční poplatek – poplatek za přepravu z místa výroby do místa spotřeby. Jedná se o fixní částku za každou odebranou megawatthodinu, která pokrývá provoz a údržbu soustavy elektrického vedení nebo plynovodu.
  • Poplatek za provoz nesíťové infrastruktury (dříve poplatek OTE) – tato měsíční platba zahrnuje náklady na zajištění fungování energetického trhu nebo třeba formality týkající se přechodu spotřebitelů mezi dodavateli.
  • Příspěvek na výrobu energie z obnovitelných zdrojů (PoZE) – většina domácností jej platí podle spotřeby, tedy za každou odebranou megawatthodinu.
  • Cena za systémové služby slouží dle Energetického regulačního úřadu „k zajištění neustálé rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektřiny“. I tuto položku platíte podle reálné spotřeby.

Neregulovaná část

Tuto část ceny reálně určuje dodavatel energie a odvíjí se od situace na trhu. Ovlivňuje ji tedy nabídka a poptávka po konkrétních energiích aktuální cena surovin, která souvisí s geopolitickým děním a také obchodní strategie jednotlivých dodavatelů. Hlavní složky neregulované části ceny tedy jsou:

  • Reálná cena komodity – tedy cena za silovou elektřinu nebo plyn, kterou dodavatelé kupují na velkoobchodním trhu a prodávají spotřebitelům.
  • Obchodní přirážka – marže dodavatelů zahrnující náklady na obchodní činnost, zákaznický servis, marketing a zisk dodavatele.
  • Další poplatky a služby – náklady na doplňkové služby, jako jsou například fixní měsíční poplatky, administrativní náklady a další služby poskytované dodavatelem. V ceníku byste tuto položku našli pod názvem měsíční plat, nebo měsíční poplatek.

Daně

Konečnou cenu formuje také daň z přidané hodnoty (DPH) ve výši 21 procent. Ta se přičítá k celkové částce, kterou platíte za energii, a ve vyúčtování je vždy automaticky zahrnuta.

Druhou daňovou složkou je spotřební daň, kterou u elektřiny i plynu stanovuje zákon v podobě fixní částky za 1 MWh. U elektřiny jde nyní o částku 28,30 Kč/MWh, takže domácnost s průměrnou spotřebou 3 MWh ročně zaplatí 85 korun. Odběr plynu je u domácností o spotřební daň osvobozen.

Jak ovlivnit cenu elektřiny a plynu?

Konečnou výši ceny pro vaši domácnost můžete ovlivnit výběrem dodavatele, který určuje neregulovanou část ceny na základě vlastního uvážení a konkurenčního boje v oblasti vašeho bydliště.

Abyste tedy získali co nejnižší cenu, vyplatí se znát nabídky různých dodavatelů. Využít k tomu můžete třeba naši kalkulačku cen energií, která nabídky porovná a nabídne ty nejdůležitější.

Do webové aplikace stačí nahrát poslední vyúčtování za energie, ze kterého se samy načtou všechny potřebné informace pro srovnání.

Tagy:
elektřina energie výroba ceny ekonomika poplatek Energetický regulační úřad elektrická energie produkty a služby ekonomika, obchod a finance energie a zdroje technická infrastruktura