Skandál pekingského půlmaratonu: Afričanům, kteří nechali vyhrát Číňana, odebrali prémie

Čtyřem nejlepším atletům pekingského půlmaratonu odebrali medaile. Vyšetřování finiše totiž ukázalo, že tři afričtí běžci před cílovou čárou úmyslně zpomalili, aby nechali domácího závodníka vyhrát, informoval web CNN.

Finiš pekingského maratonu ovládl Číňan Che Ťie. Vyšetřování však ukázalo, že tři Afričané na posledních dvou kilometrech výrazně zvolnili, aby nechali domácího atleta vyhrát, napsal web CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřela „duše“ pořadu Top Gear. Bettsa jste neviděli, ale určitě ho slyšeli, truchlí Clarkson

Výsledky všech čtyř běžců tak byly anulovány. Přišli o trofeje i prémie, uvedl organizační výbor.

Tři elitní afričtí běžci byli k účasti v závodě přizváni sponzorem půlmaratonu – čínskou sportovní společností Xtep –, v jejíchž barvách se také představili. Komise proto potrestala i ji... Firma již nesmí sponzorovat další závody v této sezóně. Zástupci Xtep se v pátečním prohlášení omluvili všem účastníkům i svým zákazníkům.

„Neseme za to velkou odpovědnost, plně přijímáme rozhodnutí o potrestání ze strany organizačního výboru,“ citoval web CNN vyjádření společnosti. Firma Xtep zároveň slíbila, že provede opatření, aby v budoucnu již k podobným incidentům nedošlo.

Z videozáznamu z cílové rovinky je patrné, jak se Keňan Willy Mnangat otáčí k čínskému běžci a gestem mu dává najevo, aby se posunul dopředu. To vše se odehrálo ve chvíli, kdy čtyři muži běželi těsně za sebou jen několik desítek metrů před cílovou páskou, upozornila již dříve CNN.

Bývalý světový rekordman v běhu na pět kilometrů Robert Keter, který rovněž pochází z Keni, mával na Che Ťieho, aby skupinu předběhl. Zároveň signalizoval svému krajanovi a Dejenovi Hailuovi z Etiopie, aby se drželi zpátky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Druhý život šampionů. Tvrďák Potsch chránil Hlinku před generály, naštvali ho ruští posměváčci

Tagy: