Hostomský konec restrikcí vítá. Z restaurací bude nebezpečné prostředí, varují jiní

Ilustrační foto

Aplikace Tečka se stala určitým symbolem naděje, ale také vstupenkou do restaurací a mnoha dalších služeb. Prodělané onemocnění nebo očkování nám mělo dát možnost vrátit se alespoň částečně do normálního života. Vláda ovšem od 9. ruší povinnosti kontrolovat covidové certifikáty v restauracích, hotelích nebo na hromadných akcích, čímž aplikace ztrácí smysl. Odborníci se neshodnou, zda je to dobře.

Když přijdete do restaurace nebo do cukrárny a chcete se posadit, musíte se prokázat „bezinfekčností“. Tou je myšlen certifikát o prodělané nemoci nebo očkování. Toto nařízení dosud platí, i když vláda pod tlakem Nejvyššího správního soudu schválila jeho konec od 9. února. Jaký smysl tedy mělo a ještě pár dní má mít prokazování se Tečkou ve službách?

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba je stále důležité myslet na to, že očkování představuje nejvyšší možnou ochranu před vážným průběhem onemocnění COVID-19. „Neočkované osoby jsou tedy proti tomuto onemocnění násobně zranitelnější, a proto je omezen jejich vstup do určitých prostorů, nebo k určitým službám,“ uvedl.

Omikron stírá rozdíly mezi očkovanými a neočkovanými

Biochemik Zdeněk Hostomský poukazuje na to, že původní myšlenka aplikace Tečka byla dát očkovaným lidem zjevné výhody, a tím motivovat ostatní, aby se také nechali vakcinovat. „Varianta omikron to ale vše změnila. Tato mutace vznikla, aby byla co nejinfekčnější a aby se dokázala vyhnout imunitní odpovědi získané proti předchozím variantám. Z velké části se jí to podařilo,“ uvedl Hostomský. Dodal ovšem, že očkovaní stále neztratili hlavní výhodu, kterou je lehčí průběh nemoci.

V poslední době nakažených prudce přibývá, a to jak mezi neočkovanými, tak i očkovanými. Podle Hostomského se stále zjišťuje, jak moc mohou být očkovaní nakažliví. „Zdá se, že očkovaní lidé šíří virus o něco méně než neočkovaní. Do jaké míry tomu tak je, se stále zkoumá. Nicméně očkovaní mají stále určitou výhodu v tom, že by mohli nakazit méně lidí,“ doplnil.

Je čas zrušit všechna opatření jako v Británii

S tímto tvrzením souhlasí také biochemik Libor Grubhoffer. „Je prokázáno, že lidé, kteří onemocní novou variantou omikron, jsou infekční kratší dobu a také virová nálož je u očkovaných jedinců výrazně menší. To znamená, že riziko, že nakazí další lidi ve svém okolí, je výrazně nižší,“ řekl.

Podle něj může zrušení kontroly covidových certifikátů pandemickou vlnu omikronu podstatně prodloužit, předpokládá nejméně do konce března. „Rezignovali jsme na skutečnost, že máme obrovská čísla pozitivně testovaných, máme obrovské incidenční číslo. K rozvolnění bych přikročil, až by kleslo pod hodnotu 100, a reprodukční číslo pod hodnotu 1,0,“ dodal Grubhoffer.

Naproti tomu Hostomský si myslí, že striktní odlišování očkovaných a neočkovaných jedinců už ztrácí význam. „Je to spíše byrokratická setrvačnost než opatření založené na spolehlivých vědeckých datech. A začíná se to projevovat i v reálném životě,“ uvedl. „Nedávno jsem byl pozván do televize a na recepci po mně už nechtěli potvrzení o očkování, jako tomu bylo doposud. Musel jsem si však na místě udělat antigenní test. Teprve s negativním testem jsem mohl vstoupit dovnitř,“ popsal svou zkušenost  s tím, že je už třeba covidové pasy odložit, stejně jako to udělali v Dánsku a Velké Británii.

Restaurace budou dost nebezpečným prostředím

S tím však jiní odborníci nesouhlasí. Epidemiolog Rastislav Maďar uvedl, že jeho sekce Národního institutu pro zvládání pandemie (NIZP) vládě radila, aby nejdříve zavedla možnost prokazovat se jako covidovým certifikátem i testem. „Návrh Epidemiologické skupiny NIZP je nejdříve doplnit znovu uznávání testů do formy TNO (test-nemoc-očkování) a postupně končit vyžadování povinnosti certifikátu ve vlnách podle rizikovosti daného místa. Nejdéle měly zůstat povinné u hromadných akcí a v místech výskytu rizikové populace,“ sdělil. Vláda si ale podle něj názor epidemiologické skupiny NIZP nevyžádala a sám se o změnách dozvěděl z médií.

Podle předsedy Společnosti infekčního lékařství Pavla Dlouhého půjde v zařízeních, kde kontroly skončí, v následujících třech týdnech o dosti nebezpečné prostředí. Varoval by zejména neočkované a lidi bez posilující dávky, protože třetí dávka očkování snižuje dvakrát riziko nákazy a osmkrát riziko hospitalizace. „Je absurdní, že k ukončení pandemie dochází v České republice rozhodnutím Nejvyššího správního soudu, který je jistě vybaven vysoce kvalifikovanými odborníky na COVID-19,“ podotkl.

Předčasné je rozvolňování také podle molekulárního imunologa Václava Hořejšího, také on navrhuje počkat, až bude jasné, že už počty nových případů klesají a hospitalizace nestoupají příliš. Vážné stavy se podle něj mohou vyskytnout dva až tři týdny od nakažení. „Je také skutečností, že se stávající opatření moc nedodržují, minimálně se kontrolují, takže vláda tímto možná jen rezignuje na realitu,“ dodal.

I viroložka Ruth Tachezy krok kabinetu kritizuje. „Považuji za zvláštní uvolňovat opatření ve chvíli, když čísla nakažených stále stoupají nebo alespoň ještě přesvědčivě neklesají a není zcela jasné, kolik lidí bude končit v nemocnicích a kdy a jak rychle bude incidence klesat či klesne na rozumná čísla,“ sdělila .

Tagy: