Střelba od boku, nespravedlivé. Ekonomové kritizují návrh vlády na zdanění nadměrných zisků

Ministerstvo financí představilo návrh zvláštní daně pro společnosti z oblastí energetiky, bankovnictví, petrolejářství a těžařství. Podle ekonoma České spořitelny Michala Skořepy se ale jedná o odbitý a nespravedlivý návrh. Přestože principiálně podle něj zdanění mimořádných zisků smysl dává. S tím nesouhlasí jeho kolega Vladimír Pikora, který argumentuje stejnou situací za covidu. Poukazuje na to, že realitní spekulanti a farmaceutické firmy v té době zdaněny nebyly.

Ministerstvo financí navrhne daň z mimořádných zisků od ledna 2023, která bude fungovat jako 60procentní daňová přirážka aplikovaná na nadměrný zisk firem z určených oborů. „Vládní návrh je ale odbitý. Základní parametry střílí od boku,“ kritizuje plán ministerstva financí Skořepa. Sám je přitom toho názoru, že obecná myšlenka zdanění nadměrných a nezasloužených zisků, je dobrý nápad.

„Principiálně v případě, že zisk vzniká nějakým naprosto umělým způsobem, daň smysl dává," domnívá se Skořepa a jedním dechem dodává vlastní příklad. „Když budeme mít s panem Pikorou dvě sousedící farmy, přiběhne nějaký vandal, zničí sousedovi plot a jeho krávy přeběhnout ke mně, tak těžko budu tvrdit, že jsem velmi dobrý podnikatel a že jsem toto už od začátku předpovídal.“

S tvrzením, že vládní návrh není připraven správně, souhlasí i ekonom Vladimír Pikora. „Daň je velmi špatná, protože najednou vytváří nejistotu v podnikání. Ukazuje se, že když budete úspěšní, tak vás extra zdaní. Navíc to nereflektuje, že jsou jindy období, kdy zase z nějakého nezaviněného důvodu žádné zisky nemáte,“ vysvětluje Pikora, kterému vadí zejména to, že podobně nebylo například během pandemie přistupováno ke zdravotnickým společnostem anebo k realitním spekulantům.

Pro samotné pohnutky kabinetu Petra Fialy má ale Pikora pochopení. „Chápu vládu v tom, že nemá peníze, státní kasa je prázdná a toto je jeden z mála zdrojů, kde se nějaké peníze najdou. Principiálně to ale považuji za špatné.“

Ve veřejném prostoru často zaznívá kritika lidí, kteří od této vlády očekávali střídmost a zefektivnění státního zacházení z penězi. Do stejného tábora patří i Skořepa. „Tato vláda, když nastupovala, přicházela se sympatickou rétorikou: předchozí vláda rozhazovala, my to budeme dělat jinak. Budeme snižovat deficity, aby veřejné zadlužení nerostlo. Od té chvíle se ale vydali po jiné koleji – směrem plošných opatření,“ uzavírá ekonom.

Tagy:
ekonom Česká spořitelna Vladimír Pikora vláda daň vláda Petra Fialy Ministerstvo financí České republiky