Vládní návrh windfall tax je paskvil, míní Fialův poradce. Dle něj se banky zdanění vyhnou

Ekonom Štěpán Křeček o windfall tax

Vláda rozhodla, že od ledna uvalí na banky a další firmy takzvanou windfall tax, tedy daň z mimořádného zisku, a to ve výši 60 procent. Ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček v pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedl, že daň je příliš vysoká a návrh označil za paskvil, který se během legislativního procesu může stát ještě větším paskvilem.

Takzvaná windfall tax je daní z neočekávaného zisku, který není spojen s vyšším výkonem firmy, a proto je do jisté míry nezasloužený. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by daň ve výši 60 procent měla přinést do státního rozpočtu asi 85 miliard korun. Z toho banky by měly odevzdat 33 miliard. „Obávám se, že se vybere podstatně méně. Úvaha mnohých bank bude taková, že než aby to daly státu, dají to klientům. Zlepší jim například podmínky úročení, čímž jim klesne zisk,“ podotkl ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podle něj se od bank vybere zhruba polovina částky, kterou resort financí odhaduje. „Úplně jiná situace je ale u energetických společností. Kromě windfall tax na ně bude uvalena i druhá daň, kdy se jim bude brát zisk nad 180 eur za megawatthodinu,“ podotkl Křeček s tím, že v tomto případě se vybere hodně peněz.

Následně však ekonom pokračoval v kritice vládní předlohy. Podle něj je totiž daň příliš vysoká. „Za mě je to nepředstavitelně moc. Existuje Lafferova křivka, která nám říká, že když se to se zdaněním přežene, tak se i při vyšších sazbách vybere méně. A tady už jsme za bodem, kdy sazba je přehnaně velká,“ popsal Křeček a dodal, že 60 procent se naštěstí týká jen malé části zisku.

Zároveň podotkl, že jde stále jen o návrh. „Musí projít legislativním procesem, už teď chce opozice prosazovat změny. Obávám se, že v legislativním procesu se z toho paskvilu může udělat ještě větší paskvil,“ sdělil Křeček s tím, že s návrhem ideově nesouhlasí. „Kdyby s tím přišla předchozí vláda, pochopil bych to daleko víc, než když s tím přichází ta současná,“ dodal.

Tagy: