Von der Leyenová se setkala s nakaženým a míří do izolace. Jednala i s Babišem

Andrej Babiš s Ursulou Von der Leyenovou

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová opouští krátce po začátku summit EU. Šéfka unijní exekutivy oznámila, že byla v kontaktu s člověkem nakaženým COVID-19 a že se izoluje. Mělo se jednat o člena jejího kabinetu. S Von der Leyenovou během summitu jednal mimo jiné i český premiér Andrej Babiš (ANO).

Šéfka EK na svém twitterovém účtu ve čtvrtek odpoledne oznámila, že se setkala s nakaženou osobou, která byla z jejího kabinetu. Již byla na přítomnost koronaviru testována a výsledek je negativní. „Přesto v rámci opatření okamžitě opouštím Evropskou komisi a mířím do izolace,“ napsala Von der Leyenová.

Ta se několik hodin před začátkem summitu setkala také s českým předsedou vlády Andrejem Babišem. S tím měla zhruba půl hodiny jednat ohledně pomoci České republice za využití nástroje Next Generation EU. Česko by podle Von der Leyenové mohlo obdržet až 2 miliardy eur k udržení pracovních míst.

Po němž přišel na řadu portugalský premiér António Costa. Přímo v dějišti summitu v budově Evropské rady se pak von der Leyenová sešla i s dalšími lídry unijních zemí. Během vrcholného zasedání přitom platí přísná hygienická pravidla, politici nosí roušky a dodržují bezpečné vzdálenosti.

O setkání s Von der Leyenovou na svém facebookovém profilu informoval i sám Babiš.

S předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen 🙂

Posted by Andrej Babiš on Thursday, October 15, 2020

Dvaašedesátiletá německá politička byla v karanténě již minulý týden poté, co se během pracovní návštěvy Portugalska ocitla poblíž jiného infikovaného člověka.

Tagy: