Votápek: Letadla mohla vagnerovce rozstřílet. Někdo chtěl ukázat, že Putin je bezmocný stařík

Bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek

360° 26.6.2023

Je zajímavé, že za celou dobu Prigožinovu armádu mířící na Moskvu nikdo nezastavil. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek. „Na ruském území by jim nic nebránilo napadnout tu kolonu a rozstřílet ji. Ale to se nestalo,“ divil se Votápek a naznačil, že šéf vagnerovců mohl za tažení na Moskvu dostat i zaplaceno, aby ukázal slabost ruského prezidenta Vladimira Putina.

Sobotní vzpoura vagnerovců v Rusku ukázala podle Vladimíra Votápka to, že je ruská elita velmi rozhádaná. „Sice se za Putina postavili, ale jen slovně. Dokonce ani ten Kadyrov nestihl přijet včas a prozřetelně zůstal viset v zácpě na dálnici,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý generální konzul.

ČTĚTE TAKÉ: Vzpoura je jen začátek. Putin zuří a Kreml čekají čistky, říká jeho „nepřítel číslo jedna“

Za Putina se činy nikdo nepostavil. „Proč asi? Protože Prigožina asi zastavit nechtěli,“ řekl Votápek s tím, že nesmíme zapomínat na to, že šéf vagnerovců je žoldák. A ti se živí tím, že si je někdo najímá.

„Jestli mu nějaký zákazník zaplatil za to, aby si udělal ‚výlet‘ na Moskvu, a ukázal, že je Putin bezmocný stařík, který neřídí zem, tak pokud mu za tohle někdo zaplatil, tak on udělal svoji část dohody a zmizí,“ dodal konzul, který tak narážel na to, že prakticky nikdo teď neví, kde se Prigožin nachází.

„Je docela možné, že je v Bělorusku, protože momentálně je to pro něj relativně bezpečná zem,“ míní Votápek. Nejpravděpodobnější variantou je pak podle něj to, že si v Bělorusku Prigožin domluví kontrakty, zařídí letenky a zmizí do Afriky.

Připomeňte si, jak víkendové události v Rusku probíhaly.

Tagy: