Jolanu ubodal, muže napadl rozbitou lahví. Mladík za tři dny stihl vraždu, pokus o ni i loupež

Mladík z Košic má za sebou jeden z nejzávažnějších skutků – vraždu. Jednu dokonal úplně a o druhou se pokusil. Aby toho nebylo málo, na zastávce ještě oloupil starší ženu. Vše stihl za pouhé tři dny. Prokurátor ho označil za mimořádně nebezpečného. Podobný názor sdílel i soud, poslal ho totiž na 25 let do vězení.

Jednašedesátiletou Jolanu ubodal mladík nožem k smrti. O den později napadl rozbitou lahví na ulici muže. Ten přežil jen díky rychlému příjezdu záchranářů. Chvíli nato pro změnu oloupil ženu na zastávce. Té se ale naštěstí nic nestalo. Psycholožka popsala útočníka jako citově chladného, s nečekanými návaly agrese. Při kontrole vyhrožoval i jí samotné.

„V rámci takového demonstrativního siláctví uvedl, že kdyby přeskočil stůl, který nás dělí v rámci vyšetřovny, tak by mi zapíchl propisku do krku a nepomohla by mi ani justiční stráž. Ale bylo to takové demonstrativní siláctví, při kterém se smál,“ uvedla pro TV JOJ psycholožka a soudní znalkyně Lenka Lipanová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nechal na silnici krvácet osmiletého chlapce. Policisté pátrají po bezohledném řidiči dodávky

Prokurátor v závěrečné řeči uvedl, že pokud by mu to zákon umožnil, tak by mu navrhl doživotí. „Je to jeden z mála lidí, kteří mají vyloženě negativní prognózu, kde nevede ani intelekt, ani nějaká rodinná anamnéza, ani kvalita osobnosti nezaručují vývoj nějakým prosociálním směrem,“ potvrdila psycholožka.

Soudkyně tak přezkoumala všechny okolnosti a převážily ty přitěžující. Útočníkovi uložila souhrnný trest – v jeho případě je to maximum, které může podle zákona dostat. „Odsuzuje se k úhrnnému trestu odnětí svobody v trvání 25 let nepodmíněně,“ zněl rozsudek.

Prokurátor ani obžalovaný odvolání proti rozsudky nepodali. Verdikt je tak pravomocný.

Tagy: