Sloní kly a šupiny luskounů za miliardy. Celníci v Nigérii rozkryli pašerácký gang

V centru nelegálního obchodu s volně žijícími živočichy – Nigérii – úředníci z celní správy zabavili rekordní množství sloních klů a různých částí kriticky ohroženého luskouna. K nálezu více než sta kilogramů zboží dospěli celníci díky organizovanému boji proti černému trhu. Zadržení cizinci stanou před soudem, slibuje generální inspektor úřadu.

Šupiny a drápy kriticky ohroženého luskouna a sloní kly. To se ukrývalo v pytlích a taškách, které zabavili nigerijští celníci. Zboží v celkové hodnotě přesahující jednu miliardu korun se skládá ze 17 kil šupin luskounů, 44 kil sloních klů a 60 kil luskouních drápů, píše web CNN.

„Úřady zatkly tři cizince a stíhají čtvrtého. Právě ten je hlavou celé operace. Zadržení podezřelí budou brzy postaveni před soud. Nenecháme nic náhodě,“ sdělil generální inspektor celního úřadu Hameed Ibrahim Ali.

Luskoun a tradiční medicína

Podle úřadů a odborníků na volně žijící zvířata se Nigérie stala centrem gangů, které posílají africké luskouny do Asie. Z hojného nelegálního obchodu viní především nezabezpečené hranice, laxní vymáhání, korupci a snadný přístup k velkým přístavům. Ali uvedl, že celní správa spolupracuje s britskými, americkými a německými úřady.

Spolu s mezinárodními organizacemi se snaží posílit operace proti pašování. Právě spolupráce vedla k zabavení zboží z Lekki, nedaleko hlavních nigerijských přístavů v Lagosu. Větší podíl v zabaveném zboží mají drápy a šupiny luskounů. Jedná se o plaché a kriticky ohrožené zvíře. Tento savec se dostal na seznam na černém trhu obchodovaných tvorů především kvůli poptávce po jeho šupinách, které se používají v tradiční čínské medicíně.

Podle Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNDOC) vzrostl počet zabavených šupin luskounů, pocházejících převážně z Afriky, mezi lety 2014 a 2018 desetinásobně. Za tu dobu bylo zabaveno 185 tun šupin, kvůli nimž bylo zabito zhruba 370 tisíc zvířat.

Tagy: