Snížená inteligence a vrozené vady. Nešpor popsal, co hrozí dětem, když matky pijí alkohol

Karel Nešpor ve studiu CNN Prima NEWS

K věci (180)

Jestliže žena pije alkohol během těhotenství, vystavuje své nenarozené dítě riziku vrozených vad, ale i méně nápadných poškození. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl psychiatr a specialista na léčbu návykových nemocí Karel Nešpor. Za vysokou konzumaci alkoholu u žen podle něj může kombinace reklamních kampaní, které jsou na ně často cílené, a cenová dostupnost alkoholu.

Až 60 procent žen v České republice podle národního protidrogového koordinátora Jana Vobořila konzumuje alkohol během těhotenství. Devatenáct procent z nich pak má konzumovat alkohol pravidelně nebo rizikově. „Stát si tímto pod sebou podřezává větev, na které sedí. Plod je nejzranitelnější na začátku těhotenství, kdy matka ještě ani nemusí vědět, že je těhotná. Pokud žena pije, vystavuje své dítě riziku vrozených vad, ale i méně nápadných poškození, která se projevují sníženou inteligencí, větší zlobivostí a vyšší nemocností. Milé maminky, pokud chcete zdravé dítě, abstinujte,“ řekl Nešpor.

ČTĚTE TAKÉ: Strašák jménem neplodnost: Šanci na otěhotnění ovlivňuje i životní styl. Na co si dát pozor?

Nekontrolované pití alkoholu v rodině pak může dítě negativně ovlivňovat i po jeho narození. „Mužské pití narušuje rodinu a působí problémy, ale u ženy je to ještě horší. Matka představuje pro děti přístav jistoty a dovedete si představit, co to udělá s psychikou dítěte, když je tento přístav intoxikovaný,“ uvedl Nešpor.

Dítě takových rodičů má pak podle něj v budoucnu větší sklon pít alkohol. „Důvody jsou dva. První je genetický, jestliže dítě má alkoholismus v rodině, je jím více ohroženo. Takovým lidem radím, aby celý život abstinovali. Druhý důvod vychází z nedostatku emoční podpory a stresu, který takové prostředí vyvolává,“ řekl Nešpor.

Proč lidé pijí tolik alkoholu?

Za vysokou konzumaci alkoholu v Česku může podle Nešpora hlavně masivní reklamní kampaň ze strany výrobců. „Celostátní média jsou plná reklam na alkohol. Jak může Státní zdravotní ústav ovlivnit veřejné mínění několika letáky, když na lidi pořád působí reklamy? Podle mě by měly být před desátou večerní hodinou zakázané, protože mohou působit i na děti,“ řekl Nešpor.

Katastrofální je podle Nešpora také cenová regulace alkoholu ze strany státu. „Pivo se tu nedaní podle obsahu alkoholu, ale podle obsahu mladiny. Alkohol ve víně se pak nedaní vůbec, takže se můžete setkat s anomálií, kdy víno je levnější než ovocná šťáva. To je prostě absurdní,“ dodal Nešpor.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Extrémní vedra zabíjejí, varují odborníci. Co se děje s lidským tělem během tropů?

Tagy: