Biden omylem ukázal svůj tahák. Pozdrav a poděkuj, sedni si na své místo, zní pokyny

Americký prezident Joe Biden omylem ukázal pečlivě připravený tahák s programem schůzky.

Prezident Biden nazval Putina řezníkem

Americký prezident Joe Biden opět zaujal svými netradičními taháky. Zatímco v červenci 2021 obletěl svět papírek s poznámkou, že prezident „má něco na bradě“, ve čtvrtek omylem ukázal notičky na schůzku s vedoucími pracovníky amerického větrného průmyslu. Jednotlivé body plánované akce si pečlivě zaznamenal. Včetně toho, aby si nezapomněl sednout, neměl moc dlouhý projev a na konci poděkoval ostatním.

Od svého nástupu do funkce na podzim 2020 se stal Joe Biden několikrát terčem posměšků. Někdy kvůli svým přeřekům, jindy se dlouze diskutovalo o jeho chůzi. Část veřejnosti ho kritizuje za to, že ve svých téměř 80 letech už hodně zapomíná a občas používá při veřejných vystoupeních různé taháky.

Stejně tomu bylo ve čtvrtek, kdy se setkal s vedoucími pracovníky amerického větrného průmyslu. Zřejmě omylem ukázal obrácenou stranu jednoho papírku, kde měl od štábu přesné instrukce, jak se má na schůzce chovat a jak bude vše probíhat. Nic z toho samozřejmě neuniklo pečlivým fotografům.

Vstoupíte, pozdravíte a zaujmete místo

„Vstoupíte do Rooseveltova sálu a pozdravíte se s účastníky,“ zní první bod připraveného scénáře. „Zaujmete své místo,“ pokračuje tahák. Následuje důležitá poznámka, aby poskytl komentář dlouhý maximálně dvě minuty. Po odchodu novinářů měl „položit otázku Liz Shulerové, prezidentce AFL-CIO, která se připojila on-line. „Poděkujete účastníkům“ a „odejdete“, byly poslední dva body.

Podobně se zapsal Biden do paměti občanů už v červenci 2021. Tehdy ho vyfotili s ručně napsanou poznámkou, na které stálo „pane, máte něco na bradě“. Oranžový „předmět“ na obličeji prezidenta mohl být podle spekulací kus vejce. Prezident si ho následně z obličeje odstranil, prozkoumal a nakonec snědl.

V lednu pak nazval reportéra z kanálu Fox News „hloupým zk*rvysynem“. Stalo se tak poté, co se ho novinář během brífinku v Bílém domě ptal na inflaci. Svou poznámku Biden zahlásil přímo do mikrofonu a incident zachytily kamery. Později se za své chování omluvil.

A ještě jeden incident, tentokrát z poloviny června. Upadl, když se snažil sesednout z kola na konci projížďky ve státním parku Cape Henlopen poblíž svého domova na pláži v americkém státě Delaware. Představitel Bílého domu poté webu CNN řekl, že prezident Biden je po pádu „v pořádku“ a nebude vyžadovat lékařskou péči.

Do Bidena šijí zejména republikáni. Často ho obviňují, že upadá jeho duševní zdraví. Bývalý prezident Donald Trump před volbami v roce 2020 dokonce tvrdil, že Biden je „na odstřel“.

Tagy: