Výborný navrhuje sankce na ruské obilí. Je jedno, odkud je, nemá tu co dělat, řekl Fiala z SPD

Marek Výborný

Zatímco výkupní ceny plodin i masa spadly na úroveň před válkou na Ukrajině, náklady zůstávají. Zemědělci proto zesilují tlak na vládu a plánují další protesty. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) slíbil, že se mimo jiné pokusí dostat na sankční seznam obilí, které prý do Evropy stále putuje z Ruska. Právě dovozy levných obilnin do Evropské unie jsou jedním z důvodů protestů.

„Já pod tlakem nejednám a kdo to se mnou takto zkouší, špatně dopadne,“ vyjádřil se k protestům premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS. Tvrdí, že v řadě věcí už vláda zemědělcům vyšla vstříc. Například v tom, že letos i příští rok pošle do zemědělství o dvě miliardy korun více. O dalších požadavcích je připravena jednat.

ČTĚTE TAKÉ: Traktor v Letenském tunelu boural s dvěma vozy. Policie předpokládá, že jel v protisměru

U dalšího opatření musí prý kabinet čekat. „Slevy na sociálním pojištění, které skutečně byly slíbeny, aby zemědělcům ulevily, bylo nutné notifikovat u Evropské komise, což se zatím nestalo. Česká vláda to může jen těžko urychlit,“ sdělil poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Potíže v zemědělství obnažila válka na Ukrajině. Odstartoval je růst cen energií a hnojiv, ale také raketový růst výkupních cen. Trh totiž čekal, že například obilí bude nedostatek, což přispělo k tomu, že zemědělci měli předloni velké zisky. Potíž je v tom, že hlavně ti velcí.

Podle některých pak k problémům přispěli i sami farmáři. „Každý, kdo může, oseje při vysokých cenách co nejvíce obilovin v domnění, že se ceny udrží,“ vyjádřil se zemědělský ekonom Tomáš Maier.

Ceny však dramaticky spadly. Obilí je moc a vysoké ceny vstupů zůstávají. „Vláda sem nechává dovážet pšenici z Ukrajiny a z dalších zemí, a ještě to politizuje. Slyšel jsem ministra Výborného, že je to pšenice z Ruska. Je to jedno, to zboží tady nemá co dělat, protože snižuje cenu pšenice v Česku,“ řekl poslanec Radim Fiala (SPD).

„V Evropě je poměrně velké množství ruského obilí, nevidím jediný důvod, aby v Evropě bylo obilí ze země, která je agresorem napadajícím Ukrajinu. Budeme s panem premiérem požadovat, aby se obilí a olejniny z Ruska dostaly na sankční seznam,“ zdůraznil ministr Výborný.

Zatímco třeba průmysl tvoří třetinu ekonomiky, zemědělství se na HDP podílí jen dvěma procenty a zaměstnává zhruba sedmdesát tisíc lidí. „Mám pocit, že tvoří méně pracovních příležitostí než startupy. Pro českou ekonomiku není zemědělství už desítky let nosným oborem,“ sdělil ekonom Miroslav Singer.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Žně Sparty s Liverpoolem ovlivňují traktory na Letné. Kasík si rýpl do zemědělců, klub varuje

Tagy: