Výkup vepřína v Letech je stále obestřen tajemstvím. Cena byla šestinásobná, jednání tajná

Místo bývalého romského koncentračního tábora v Letech

Odkup vepřínu v Letech se prodražil

Kolem osudu kontroverzního vepřína v Letech se i šest let po jeho odkoupení tehdejší vládou premiéra Bohuslava Sobotky (dříve ČSSD) vznášejí otazníky. Spojené jsou především s cenou komplexu, jež dosáhla astronomických 450,8 milionu korun. Znalci přitom hodnotu areálu vyčíslili na 77,2 milionu. Proč ale vláda nakonec zaplatila téměř šestkrát více, není jasné ani dnes. Upozornil na to zpravodajský web iDnes.

O výkupu vepřína, který se nacházel v místech, kde byl v minulosti sběrný tábor pro Romy, se v politických kruzích jednalo desítky let. Prakticky od konce 90. let, jak připomíná web iDnes. Jednání o výkupu nicméně vždy ztroskotala na požadavcích zemědělců, které vlády považovaly za přemrštěné.

Výkup vepřína odmítl v roce 1998 i premiér Miloš Zeman. „Odmítl jsem zrušit ten prasečák z velmi prostého důvodu, že jeho zrušení by vládu, a tedy daňové poplatníky, stálo asi 400 milionů (včetně následné demolice),“ připomněl Zemanův postoj zpravodajský web.

Zlom přišel v roce 2017. Ministerstvo kultury si tehdy nechalo na areál u znalecké firmy B.S.O. vypracovat posudek. Podle jejího zjištění byla hodnota stanovena na 77,2 milionu korun. Jak uvedl iDnes, rozloha areálu byla přes 80 tisíc metrů čtverečních. Z toho navíc téměř 14 tisíc metrů čtverečních patřilo státu, s cenou tedy mohl stát na vlastníka, soukromou firmu Agpi, tlačit. Pozemky jí totiž pronajímal.

Nikdo neví, jak cena vznikla

Stát i přesto nakonec firmě za areál zaplatil více než 450 milionů korun. Nicméně veškerá jednání o ceně probíhala v takzvaném režimu utajení. Jak tedy vládní představitelé došli k částce, která byla téměř šestkrát vyšší než cena ve znaleckém posudku, není jasné. Tehdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) to nikdy nevysvětlil.

ČTĚTE TAKÉ: Vládě chybí koule Mirka Topolánka. Stanjura nemá být ministrem už dávno, míní politolog

A podle iDnes není schopen to vysvětlit ani nyní. „Na ministerstvu jsem skončil před šesti lety. Na jednotlivosti této záležitosti si již nevzpomínám. Vláda tehdy odkup odsouhlasila jednomyslně,“ uvedl podle webu Herman. Podobně hovořil také tehdejší ministr pro lidská práva Jan Chvojka z tehdejší ČSSD. „Je to šest let, nevzpomenu si na to, jak se cena stanovovala. Ale vím, že jsme měli i stanovisko právního odboru, že v tomto případě, kdy je veřejným zájmem vykoupit vepřín, může být cena vyšší než hodnota podle znaleckého posudku,“ vysvětloval Chvojka.

Jediné vyjádření, které ohledně výkupu z ministerstva kultury tehdy zaznělo, byl následující tweet. „K tomu, jak stanovit hodnotu nemovitostí, existuje několik metod. Žádná z nich se však nedá použít na vyčíslení hodnoty lidské důstojnosti,“ připomněl jeho znění iDnes.

Na místě vepřína bude památník

Nad částkou kroutil hlavou i tehdejší ministr financí Ivan Pilný z hnutí ANO. Vysoká cena mu vadila a dožadoval se vysvětlení, jak se k ní dospělo. „Nedozvěděl jsem se nic. Je to absolutně přehnaná částka,“ uvedl podle iDnes Pilný. Web pak připomněl, že když vláda o odkoupení areálu v Letech hlasovala, Pilný se neúčastnil.

Vepřín byl v provozu od 70. let minulého století do jara 2018. Za války tam byl ale takzvaný „cikánský tábor“. „V něm byly vězněny v nelidských podmínkách celé romské rodiny. Došlo tak ke změně na tábor koncentrační,“ uvedla Karolina Spielmannová, mluvčí Muzea romské kultury. Loni v létě pak byl vepřín v Letech u Písku zdemolován. Na jeho místě muzeum vybuduje památník. Jeho výstavba bude stát desítky milionů. Část by měly uhradit norské fondy a část stát.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vepřín v Letech u Písku byl loni zdemolován

Tagy: