Vylepšená Dana jde potrápit ruské okupanty. Co vše umí modernizovaná česká houfnice?

Ukrajinští obránci se mohou radovat z další české zbraně. Tentokrát jim v bojích poslouží nejmodernější varianta samohybné houfnice Dana M2 – ze všech světových armád ji dostanou jako první. Oproti předchozí verzi, kterou Ukrajinci hojně používají při ostřelování ruských pozic, se dočkala celé řady významných vylepšení. Největší změnou prošel systém zaměřování a řízení palby využívající GPS souřadnice. Dana M2 doplňuje už tak pestrou škálu vojenské techniky, která zamířila z České republiky na Ukrajinu.

Zkraje ledna se na sociálních sítích začala šířit videa, která potvrzují přepravu moderní české houfnice na východ Evropy. Zatím není jasné, kolik kusů Dany M2 dorazí (či již dorazilo) na Ukrajinu, spekuluje se ale až o třech desítkách.

Doposud ukrajinští vojáci pálili ze starší československé samohybné kanónové houfnice Dana vz. 1977, se kterou se seznámili už před začátkem ruské invaze. Čím se tyto dvě varianty liší?

Z hlediska architektury celého vozidla budou Ukrajinci jako doma. Vizuálně se oba modely liší spíše drobnostmi, největší změny totiž leží v modernějším systému řízení palby. Ten nyní funguje digitálně – dělostřelecké osádce nově pomáhá se zaměřením cílů GPS modul, do kterého stačí zadat souřadnice. Počítač posléze vypočítá vhodný úhel, pod jakým automaticky otočí a přenastaví kanón. U starší Dany se 152mm hlaveň musela nastavit manuálně.

V praxi vojáci ušetří drahocenný čas při zaměřování. Český výrobce Excalibur Army rovněž upravil hydrauliku vozidla, dělostřelci tak mohou za mnohem kratší dobu zaujmout palebné postavení nebo vyslat do vzduchu několik salv šrapnelů a následně rychle zmizet dřív, než je zaměří nepřátelská artilerie.

České závody přepracovaly i kabinu, která je nově klimatizovaná. Dana M2 dostala do výbavy také úspornější generátor, který napájí palubní elektroniku.

Výzbroj zůstala nicméně stejná. Automaticky nabíjená houfnice nadále střílí ze staršího děla ráže 152 mm. Stejný zůstává také dostřel – podle katalogu výrobce Excalibur Army zvládne Dana M2 zasáhnout cíle vzdálené maximálně 20 kilometrů, se speciální municí DN1CZ činí dostřel až 25 kilometrů.

Pro ukrajinskou armádu je ale starší verze kanónu do jisté míry i výhodou. Díky tomu mohou používat stejnou munici, kterou měli doposud k dispozici. Velká podobnost moderní Dany M2 se starší Danou vz. 1977 navíc znamená, že se Ukrajinci nemusí příliš dlouho učit pracovat s novým kusem vojenské techniky.

Na Ukrajinu míří i americký Bradley

Prototyp Dany M2 byl představen v roce 2018 na mezinárodním vojenském veletrhu MSPO. Ukrajinská armáda tak bude první na světě, kdo zahrne do svého arzenálu modernizovanou českou houfnici. Nepůjde však o jedinou novější zbraň, ze které se může Kyjev v následujících týdnech těšit – další materiální pomoc přislíbily i jiné země.

Spojené státy v pátek například oznámily další masivní vojenskou pomoc, tentokrát ve formě několika desítek obrněných vozidel Bradley, která výrazným způsobem přispějí k bojeschopnosti ukrajinských obránců na souši. Svým dílem přispěje také Francie, jež nabídla „kolové tanky“ AMX-10 RC, či Německo s obrněnci Marder.

Ze starších kusů české, potažmo československé techniky, se Kyjev dočkal sovětských tanků T-72, bojových vozidel pěchoty BVP-1 či raketometů RM-70. Jak vláda Petra Fialy (ODS), tak čeští zbrojaři poskytli ukrajinské straně také nemalou část zásob ručních zbraní i munice.

Tagy: