Vyplatí se OSVČ paušální daň? Analytik radí, na co si dát pozor

Daňové přiznání

(Ne)výhody paušální daně

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které loni vydělaly do jednoho milionu korun, se mohou pro letošní rok nově přihlásit k placení paušální daně. Čas pro přihlášení vyprší už v pondělí 11. ledna. Živnostník, který na novinku přistoupí, by měl měsíčně platit jeden poplatek zahrnující zdravotní a sociální pojistné i daň z příjmu. O novém režimu promluvil v pořadu Nový den CNN Prima NEWS analytik Richard Bechník.

„Každý podnikatel by se měl podívat, jaké má paušální výdaje a zda uplatňuje nějaké zvýhodnění z daně. To všechno hraje svoji roli,“ uvedl v pořadu Nový den CNN Prima NEWS analytik Fincentra Richard Bechník.

„Když se podíváme na strukturu paušální daně, tak podnikatel vlastně platí daň ve výši sto korun a větší část se naopak přelévá do sociálního pojištění. Tím pádem se mu i do budoucna může zlepšovat důchod,“ vysvětlil.

Kdo na paušální dani vydělá a kdo nikoliv?

„Například podnikatel, který využívá 40procentní výdajový paušál a jeho příjmy se blíží jednomu milionu ročně, by si teoreticky mohl přijít i na bonus sedm tisíc měsíčně,“ nastínil analytik jednu z možných variant.

„Ve zcela opačné situaci je ale například podnikatel, který používá 80procentní výdajový paušál. A ještě kdyby šlo o začínajícího podnikatele s nákladovými úroky, uplatňujícího třeba životní pojištění, penzijní pojištění, manželku, dítě, ale i nyní rostoucí sleva na poplatníka, mohl by se ocitnout v záporu a bylo by pro něj optimálnější setrvat ve stávajícím režimu.“

Podnikatel si zkrátka podle Bechníka musí být vědom toho, které odvody a slevy normálně uplatňuje a o které v režimu paušální daně přijde. Na režim paušální daně by pak podle analytika neměl mít nárok dobrovolný plátce DPH.

Limitujícím prvkem by mohlo být pro plátce paušální daně získání úvěru, a to z hlediska dokazování vlastních příjmů. Banky zatím pravidla nastavují, mluví se ale například o tom, že po zájemcích budou požadovat například výpis z účtu nebo přehled pohybů na účtu.

Tagy: