Výpověď bez udání důvodu armádu nezaměstnaných nezpůsobí, říká Skopeček. Zmínil výhody

Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) v pořadu K věci na CNN Prima NEWS

K věci (145)

Kvůli výpovědi bez udání důvodu, která je zahrnuta v liberalizační novele zákoníku práce, rozhodně žádné armády nezaměstnaných nevzniknou, uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS). V době, kdy firmy nemají dostatek zaměstnanců, je podle něj absurdní něco takového tvrdit. Tato změna prý navíc bude výhodná pro obě strany.

Zaměstnancům tato změna podle Skopečka nezpůsobí nic, co by jim nehrozilo již nyní. „Naopak dostanou mnohonásobně vyšší odstupné, čímž se jim nesníží životní úroveň a budou mít prostředky, když budou hledat novou práci. Tito zaměstnanci mají také nárok na pomoc od státu, na solidaritu ostatních daňových poplatníků v podobě dávek v nezaměstnanosti, a v rámci aktivní politiky nezaměstnanosti, kterou realizují úřady práce, mohou požádat o rekvalifikaci a posunout se dál na trhu práce,“ vysvětlil.

ČTĚTE TAKÉ: Snadnější vyhazovy rozdělují firmy i pracovníky. Jak by fungovaly v praxi?

Změna má zajistit také, aby zaměstnavatelé nebyli tolik „sešněrováni“ zákoníkem práce a nemuseli si uměle vytvářet důvody pro výpověď daného zaměstnance.

Se změnami v zákoníku práce však nesouhlasí předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, který se obává, že povedou k diskriminaci určitých zaměstnanců. „Výpověď bez udání důvodu je něco, co je pro nás obrovské téma. Myslíme si, že je to něco, co vůbec nesmí spatřit světlo světa, že je to věc, která je diskriminační,“ sdělil Středula v pořadu Partie Plus na CNN Prima NEWS.

Například Rada zdravotně postižených se podle něj obává, že může docházet k diskriminaci a že postižení budou vyhazováni z práce, aniž by pro to byl jakýkoliv důvod. „Stejně tak je obava z toho, že se také bude propouštět, protože někdo zrovna nebude blondýnka s modrýma očima,“ řekl Středula.

Novela má rozhýbat pracovní trh

Kromě výpovědi bez udání důvodu obsahuje novela podle Skopečka řadu dalších pozitivních opatření – krácení výpovědní lhůty, digitalizaci řady procesů, snížení administrativy, sloučení výpovědních důvodů do jednoho a skutečnost, že výpověď bude platná dnem doručení, nikoliv až další měsíc. Tyto změny podle místopředsedy Sněmovny povedou k rozhýbání pracovního trhu.

„Liberalizační novela vznikala poměrně dlouho, po vzájemné diskusi s odborníky, a přináší celou řadu pozitivních opatření, která povedou k tomu, že budeme mít modernější a méně rigidní zákoník práce,“ poznamenal Skopeček.

Tyto změny jsou sice podle něj jen malým kamenem do mozaiky ke zlepšení české ekonomiky, která je přeregulovaná, předotovaná a pomalá.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Téma, které zničí koalici? Okamžité výpovědi štěpí vládu, proti jsou lidovci, STAN i opozice

Tagy:
Jan Skopeček K věci legislativa zákoník práce ekonomika nezaměstnanost výpověď bez udání důvodů trh práce