PŘEHLEDNĚ: Snadnější vyhazovy rozdělují firmy i pracovníky. Jak by fungovaly v praxi?

Výpověď bez udání důvodu by mohla pomoci rozhýbat pracovní trh.

Návrh na výpovědi bez udání důvodu

Výpověď bez udání důvodů ze strany zaměstnavatele děsí řadu pracovníků. S nápadem na její zavedení si pohrává vláda Petra Fialy (ODS), která však není v tomto případě jednotná. Ostře proti se vyslovují odbory a proti změně v pracovním právu svolávají demonstraci. Je obava oprávněná a proč se má změna zavést?

Odkud se návrh objevil?

Původní myšlenku přinesla na začátku roku Národní ekonomická rada vlády (NERV). Poradní orgán navrhuje, aby se snadnější vyhazovy zavedly pro větší pružnost v oblasti náboru zaměstnanců či propouštění zaměstnanců.

ČTĚTE TAKÉ: Na vládě mi nejvíc vadí její neustálé lhaní, řekla Dostálová. Prozradila, kdy vstoupí do ANO

Poradci by chtěli, aby se vláda inspirovala například případy v zahraničí. „Vysoké náklady s náborem a propouštěním lidí na straně zaměstnavatele tak, jak to řeší momentální zákoník práce, nejsou motivující pro zaměstnavatele. Zaměstnavatelé nechtějí nést riziko pouze na sobě a často se uchylují ke švarcsystému,“ uvádí poradci.

Jaký je důvod k zavedení snadnějších vyhazovů?

Návrh by měl pomoci zejména ekonomice. Česká republika má jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropské unii. Přesto mzdy nerostou dostatečně rychle a neustále firmám chybějí pracovníci. Podle předlohy NERV by tato změna pomohla rozpohybovat zamrzlý trh práce.

„Problémoví zaměstnanci nebo zaměstnanci bez výkonu, pokud hrubě neporuší pracovní kázeň, jsou v České republice nepropustitelní. Obtížné propouštění například i v reakcích na externí šoky váže zaměstnance v méně produktivních firmách a tím také brzdí rozvoj více produktivních firem, které mají zájem nabírat nové zaměstnance,“ uvádí poradci.

Ekonomům by se zavedení výpovědí bez udání důvodu líbilo. Podle poradce premiéra a ekonoma BHS Štěpána Křečka je český pracovní trh velmi zkostnatělý a pracovní právo je nejsložitější v Evropské unii. „To brání přechodu pracovníků do jiných firem a na různé pozice. Současný stav vede k tomu, že lidé setrvávají v pracovních pozicích, kde nemají nejvyšší finanční ohodnocení. Vede to k horším ekonomickým výsledkům,“ řekl dříve pro CNN Prima NEWS Křeček.

Zmínil také jeden konkrétní příklad, který by se v budoucnu nemusel opakovat. „Máme zde společnosti, které před sebou nemají velkou budoucnost. Přesto je tam zaměstnanců hodně, jsou tam zvyklí a neustále čekají do poslední chvíle. Jako třeba v Liberty Ostrava,“ dodal Křeček.

Jak by výpovědi bez udání důvodů mohly vypadat?

Pokud by se návrh podařilo schválit, tak by zaměstnavatelé měli možnost dát výpověď bez udání důvodu. V tom případě by zaměstnanci náleželo vysoké odstupné. Hovoří se dokonce až o šestinásobku průměrného měsíčního výdělku.

V případě, že by u zaměstnavatele působily odbory, tak by se na výpovědi bez udání důvodu musely obě strany písemně dohodnout.

Jak je to nyní s výpovědí ze strany zaměstnavatele?

Zaměstnanci jsou v tomto případě velmi dobře chráněni. Pokud by v současné době dostal pracovník výpověď bez udání důvodu, tak by ji mohl napadnout u soudu a případně vysoudit odškodnění. Firma či společnost může podat výpověď pouze ze zákonem stanovených důvodů. Ty jsou například organizační, zdravotní či pokud pracovník neplní předpoklady a požadavky pro výkon práce. Vyhazov lze dostat i za porušení pracovní kázně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Růst daně z nemovitosti překvapil řadu Čechů. Spočítejte si, kolik nově zaplatíte

Oproti tomu může zaměstnanec podat výpověď bez udání důvodu.

Souhlasí se změnou vládní koalice?

Vláda Petra Fialy (ODS) není v tomto případě jednotná. Změnu by rád provedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Proti se staví například lidovci v čele s předsedou strany Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Právě na Jurečkově ministerstvu práce se pracuje na novele zákoníku práce, kde by ale neměly být výpovědi bez udání důvodu. Stanjura by tak mohl navrhnout pozměňovací návrh k novele, až bude v Poslanecké sněmovně.

Kdo s návrhem nesouhlasí?

Vedle lidovců se předloha nelíbí ani odborům. Ty připravují protivládní demonstraci 21. května na Malostranském náměstí v Praze. „Takové opatření nikomu nepomůže a mnohé může poškodit. Je nepřijatelné ještě více zhoršovat situaci zaměstnanců a zaměstnankyň. Je nepřípustné, aby zákoník práce otevíral dveře diskriminaci,“ uvádí odbory.

Kromě toho se odborářům nelíbí návrh na zrušení zaručených mezd, zvyšování věku odchodu do důchodu nebo prodloužení zkušební doby.

Tagy: