Vyprošťovací tank i stroj řízený na dálku. Hasiči k boji s vodou připravují speciální vozidla

Hasiči k boji s povodněmi připravují i speciální techniku.

Podívejte se na speciální techniku hasičů pro boj s povodněmi

Hasiči jsou připraveni na všechno – na zřícené domy, spadlé mosty, podemleté silnice i na záchranu a evakuaci stovek lidí z postižených oblastí. V pohotovosti je i záchranný útvar v Hlučíně se speciální technikou. Čeká se jen na povel vyjet a zachraňovat lidi i majetky.

Hasiči ze záchranného útvaru v Hlučíně jsou připravení vyrazit i se svou speciální technikou hned, jakmile to bude zapotřebí. „Vyprošťovací tank je tou nejtěžší technikou, kterou má záchranný útvar k dispozici. Síla navijáku je až 30 tun a ta se dá ztrojnásobit pomocí kladek, které jsou součástí výbavy, až na 90 tun tažné síly,“ popsal zástupce velitele Záchranného útvaru v Hlučíně Ivo Adámek.

ČTĚTE TAKÉ: Nástrahy pojištění proti povodním: Kdy je k ničemu a na co máte nárok? Pomůže kalkulačka

Tank může odstranit stržené mosty nebo obrovské kmeny z koryt řek. Hasiči mají také připravené vysokokapacitní čerpadlo, které dokáže odčerpat až 1 500 litrů za sekundu. To naposledy zasahovalo při záplavách ve Francii.

Nejdůležitější je však vždy zachránit lidské životy a dostat obyvatele ze zaplavených oblastí do bezpečí. K tomu může pomoci speciální vozidlo určené pro transport materiálů a lidí. To je opatřeno i s hydraulickou rukou pro snazší manipulaci.

„Tyto obojživelné transportéry jsou schopné přepravit na své palubě až 80 osob. Jsou nasazeny v momentě, kdy je potřeba evakuovat opravdu velké množství osob a čluny nebo některá jiná plavidla nestačí,“ sdělil Adámek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak vzniká déšť a jak se měří extrémní srážky

Když už hrozí nebezpečí i samotným hasičům, můžou nasadit mechaniku bez obsluhy v kabině. „Hasiči s ním dokážou pracovat i na dálku, a to do vzdálenosti až 100 metrů,“ uvedla mluvčí Záchranného útvaru v Hlučíně Jana Urbancová. Připravený je i sací bagr schopný nasávat kusy zdiva, může tak pomoct vyprostit osoby, které by se ocitly třeba pod zříceným domem.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Z vody nepanikaříme, řekl Rakušan. V oblacích nad námi jsou miliardy kubíků, bojí se Brabec

Tagy:
Francie povodeň katastrofa technika Hasičský záchranný sbor přírodní katastrofa Hlučín katastrofy, nehody a mimořádné události