Agresivní sršně se blíží k Česku. Cyklistu pronásledují i stovky metrů, pak ho pobodají

Sršně asijské se šíří Evropou. Před nedávnem byl tento druh, který je podle odborníků mimořádně agresivní a aktivně neútočí jen na včely, ale i na lidi a zvířata, zaznamenán v Maďarsku.

Maďarský svaz včelařů nedávno vydal varování, ve kterém upozorňuje členy, aby věnovali zvýšenou pozornost svým včelnicím. V oblasti Győr-Moson-Sopron, které sousedí se Slovenskem a Rakouskem, se totiž vyskytuje sršeň asijská, která je velkou hrozbou pro naše včely a během jediného dne se dokáže vypořádat s celým úlem, informoval slovenský web Plusky.sk.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Včela, vosa a spol. Jaká je rychlá pomoc při jedovatém bodnutí hmyzem

„Asijská sršeň je skutečně mimořádný dravec a 60 procent její stravy tvoří včely, nicméně likviduje jakýkoliv hmyz. Je to výborný letec, který je za letu schopen chytit vážku, mouchu a snadno si poradí i se včelou. Té odcvakne hlavu i bříško,“ vysvětlil Milan Rusnák ze Slovenského svazu včelařů.

Invaze tohoto druhu sršňí začala v roce 2004, kdy se v přístavu Bordeaux na jihu Francie nechtěně s běžnou obchodní zásilkou bonsají z Číny objevilo i několik „zimujících“ královen sršní asijských. Tato měla mít záhy zdrcující následky, neboť se sršně vcelku rychle aklimatizovaly a začaly šířit po celé Evropě.

Asijské sršně jsou navíc velmi agresivní, dodává odborník: „Oproti našim sršňím, které zahání cyklistu zhruba 20 metrů a pak se vrátí, asijská sršeň ho honí nějakých 200 až 300 metrů a pak ho pobodá. Na člověka se jich může vrhout i několik desítek a navíc mají mimořádně účinný a bolestivý jed.“

Běžný člověk může bez problému zvládnout 20 bodnutí na každý kilogram tělesné váhy, což znamená, že přežije i víc než tisíc žihadel. Nicméně jiná situace nastává u lidí trpících alergiemi a také u dětí, tam může být bodnutí i smrtelné.

A jak takovou sršeň asijskou poznáte? Jsou o něco menší než naše sršně obecné (Vespa crabro) a nemají žlutý celý zadeček, ale jen čtvrtý článek. Zato mají výrazně žluté konce nohou.

SLEDUJTE: Záchranáři z mnoha krajů hlásí obrovský počet výjezdů kvůli bodnutí hmyzem. V případě alergiků může být i smrtelné

Tagy: