Blíží se invaze komárů, vlhké počasí jim nahrává. Mapy ukazují, kde budou škodit nejvíc

Počasí bohaté na srážky komárům svědčí, pokud se k nim přidají vyšší teploty, můžeme se připravit na vyšší výskyt komárů. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude jejich aktivita v následujících dnech postupně stoupat. Obtížný hmyz se probudí koncem koncem pracovního týdne, a to v pátek, kdy bude podle indexu na některých místech tuzemska škodit významně.

Ve středu můžeme podle předpovědi ČHMÚ na většině území České republiky počítat s nepatrnou až mírnou aktivitou komárů. Výjimkou bude část jižní Moravy, kde bude dosahovat až středního stupně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vědce děsí, jak tající Antarktida ovlivní klima. Může se z ní stát radiátor planety, varují

Příliš se situace oproti středě nezmění ani ve čtvrtek. Zlomovým dnem tak pravděpodobně bude pátek, kdy se s aktivitou nenáviděného hmyzu „roztrhne pytel“ a na většině území bude platit až střední stupeň. Lépe na tom budou lidé žijící v Praze a středních Čechách, kde zůstane index aktivity na označení nepatrné, naopak vyšší aktivitu lze očekávat v oblasti severních Čech.

Hodnota indexu ČHMÚ závisí na vývoji počasí. „Nejvyšších stupňů dosahuje index za teplého bezvětrného počasí s vysokou vzdušnou vlhkostí,“ informuje ústav.

Nově vylíhnuté komáry podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ohrožuje zejména sucho a vítr. „Optimální je u komárů rozsah teplot mezi 15–28 °C, a maximálně mezi 30–40 °C,“ píše se ve zprávě ústavu s tím, že vývoj a aktivity neoblíbeného hmyzu pozitivně koreluje se vzdušnou vlhkostí. „Komárům svědčí také bohaté srážky, neboť vytvářejí vhodná stanoviště pro vývoj jejich larev,“ zmiňuje dále zpráva.

Tagy: