VÝSTRAHA: Česko sevře rozpálená výheň z jihu. Vedra následně protnou bouřky, kdy udeří?

V létě je více než důležité dodržovat pitný režim. (Ilustrační snímek)

Hrozí tropy

Teploty o víkendu překročí 31 °C. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) i proto vydal výstrahu před vysokými teplotami, která je v platnosti od nedělního poledne. Již v sobotu se však mohou teploty pohybovat přes třicítku zejména na Moravě. Alespoň částečné ochlazení přijde až v druhé polovině příštího týdne, kdy je možné očekávat i bouřky.

Výstraha ČHMÚ je platná pro Jihomoravský kraj, kde hrozí vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ píše na svém webu ČHMÚ.

V sobotu se však mohou na severu a severovýchodě Česka ojediněle objevit i přeháňky. V odpoledních hodinách by se však oblačnost měla trhat. „Teploty se mají pohybovat mezi 25 až 29 stupni Celsia. Na jihu Moravy se vyšplhají až k tropickým 31 stupňům Celsia,“ vysvětlila ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka ČHMÚ Renata Uhlíková.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Během neděle převládne jasno až polojasno. Denní maxima budou v rozmezí od 26 až 30 °C. Teploměry na jihu Moravy naměří opět více než na zbytku území, a to až 32 °C.

pondělí meteorologové předpokládají polojasné až jasné nebe. Horké počasí nepovolí, teploty překročí tropickou hranici 30 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat v rozmezí mezi 28 až 32 stupni Celsia.

Bouřky dorazí v úterý

Pro úterý pak ČHMÚ předpovídá jasno až polojasno. Během dne na západě a jihozápadě až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky, a to i silné. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty přesto dosáhnou 30 až 34 °C, na severovýchodě 28 až 31 °C. Obdobné počasí je možné očekávat také během středy.

Od čtvrtka do soboty je následně možné očekávat oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty budou 26 až 31 °C, v závěru období 22 až 27 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Němci na koupalištích nehlídají děti a koukají do mobilů. Jak jsou na tom čeští rodiče?

Tagy: