VÝSTRAHA: Po silných bouřkách hrozí povodně. Hladiny řek rychle stoupají v několika regionech

V Ivanovicích na Hané hasiči evidují sedm událostí.

Počasí (1.7.2024 8:05)

Po vydatných deštích povodně. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu pro Jihomoravský a Zlínský kraj. Během pondělí hrozí vzestupy hladin a překročení prvního stupně povodňové aktivity na střední a dolní Moravě.

„Vzhledem k předchozím vydatným srážkám očekáváme během pondělí na střední a dolní Moravě vzestupy hladin v důsledku dotoku s překročením 1. SPA,“ uvedli na sociální síti X odborníci z ČHMÚ.

ČTĚTE TAKÉ: Bouřky v noci řádily na Moravě. Hasiči evakuovali několik domů, kde všude hrozí nebezpečí?

Výstraha platí od pondělních 11 hodin do úterních 17 hodin pro Břeclav, Hodonín, Veselí nad Moravou, Kroměříž, Otrokovice a Uherské Hradiště.

Meteorologové varují před vzestupem hladin řek, kdy se voda ještě nevylévá z břehů. Proto upozorňují na možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě. „Doporučuje se sledovat vývoj situace a jeho prognózu,“ píše ČHMÚ. Lidé by se měli vyvarovat také koupání, plavání, jízdy lodí a pohybu v korytě toku.

Povodně v Jihomoravském kraji

Po víkendu se ochladí

pondělí bude oblačno až zataženo. „Na většině území se objeví přeháňky nebo občasný déšť. Místy se vyskytnou také bouřky, ale rozhodně nebudou tak silné jako v minulých dnech,“ vysvětlila ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka z ČHMÚ Jana Hujslová. Večer bude srážek od západu ubývat. Denní teploty se mají pohybovat mezi 20 až 24 °C. Na západě Čech bude o něco chladněji – teploty zde dosáhnou pouze 18 °C.

K výraznému oteplení má dojít až zase v sobotu a neděli, kdy teploty dosáhnou až 28 °C. V neděli se místy zase mohou objevit bouřky nebo přeháňky.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Tagy: