Koronavirus se bude dál rychle vyvíjet. Další mutace způsobí problémy, varují experti

Léčebna dlouhodobě nemocných

Aktuální covidová statistika

Hlavní poradce britské vlády pro boj s covidem Chris Whitty v pondělí zdůraznil, že nové varianty koronaviru mohou způsobit „významnější problémy“ včetně vyššího rizika hospitalizace, než tomu je u omikronu. Britský kabinet i přesto ruší většinu protiepidemických nařízení.

Whitty také varoval, že země stále zaznamenává vysoký počet nakažených omikronem. „Vyzývám lidi, aby se nadále (v případě nemoci) izolovali,“ apeloval. Dodal, že v případě výskytu značného počtu případů nažení bychom stále měli co nejvíce větrat, mýt si ruce a nosit roušky v uzavřených prostorách.

Vládní poradce Patrick Vallance uvedl, že virus se bude nadále vyvíjet, v příštích pěti letech pravděpodobně poměrně rychle. „Jednu věc nás tento virus naučil, a to nebýt domýšlivými. Cituji jednoho amerického kolegu: ‚Můžete slavit, když svítí slunce, ale vždy si s sebou vezměte deštník,‘“ řekl.

Komentáře odborníků zazněly několik hodin po oznámení Borise Johnsona, že od čtvrtka bude zrušena zákonná povinnost, kdy se lidé s pozitivním testem na koronavirus musí sami izolovat. Podle premiérova plánu také v Anglii od 1. dubna skončí bezplatné testování.

Opoziční poslanci již dříve vyjádřili znepokojení, že nebyly zveřejněny vědecké důkazy, které stály za rozhodnutím vlády zrušit plošné bezplatné testování. „Tato změna bude provedena až za několik týdnů, do té doby očekáváme, že se výskyt viru dále sníží. Doufám, že dopad na lidi bude minimální,“ oponoval Johnson.

Tagy: